TikTok onder vuur voor zelfmoordvideo

De videoapp TikTok ligt stevig onder vuur omdat er sinds zondagavond een video de ronde doet van een man die zelfmoord pleegt op camera. De app zet alle zeilen bij om de schade te beperken.

Het filmpje zou gestart zijn als een livevideo op Facebook en heeft in tussentijd zijn weg gevonden naar andere kanalen, waaronder ook TikTok. Het is extra pijnlijk voor een app als TikTok omdat het grootste deel van de gebruikers jonger is dan 20. De app is erg populair bij jongeren tussen 16 en 18 jaar.

Dat leidde tot ongeruste reacties bij ouders die zagen dat hun kinderen de video hadden gezien. Velen onder hen trokken naar Twitter om zich kwaad te maken op TikTok en beschrijven de immense impact die de video had op hun kind. Ze vragen zich af of het bedrijf niet meer had kunnen doen om de video op tijd van het platform te krijgen.

Waarschuwingen

TikTok laat weten aan de technologiesite The Verge dat het tegen de klok werkt om alle accounts die de video posten, te verwijderen. ‘Onze systemen detecteren automatisch video’s die ingaan tegen onze richtlijnen over verheerlijking of promotie van zelfmoord’, zegt een woordvoerder. ‘We verwijderen accounts die meermaals proberen de video te uploaden en zijn appreciëren de pogingen van onze gebruikers om de video’s te rapporteren en anderen ervoor te waarschuwen.’

Heel wat TikTok-gebruikers zetten boodschappen op het sociale medium met de waarschuwing om die bepaalde video weg te swipen als hij voorbijkomt in hun tijdslijn. Omdat TikTok één grote tijdslijn is waar video’s door een algoritme automatisch gepusht worden, is de kans groot dat velen ermee in aanraking komen. Anderen waarschuwden ook dat de gruwelijke beelden soms verstopt zitten in onschuldiger video’s.

Holocaust

TikTok kwam enkele weken geleden al in opspraak omdat er een oproep rondging op het platform om video’s op te nemen waarin mensen een Holocaust-slachtoffer nadoen. Ook dat leidde tot veel verontwaardiging.

Het is niet de eerste keer dat een sociaal medium onder vuur komt te liggen omdat er gevoelige inhoud verschijnt op zijn platform. Facebook had in maart vorig jaar hetzelfde probleem toen een man zijn schietpartij op een Nieuw-Zeelandse moskee live filmde op het sociale netwerk. Sindsdien veranderde Facebook een aantal dingen aan zijn platform, maar het laatste voorbeeld maakt duidelijk dat het onmogelijk is om alles tot in de puntjes te cureren.

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20