Tiental failissementen per dag, maar wat na de crisis?

Het aantal faillissementsuitspraken is in april teruggevallen tot 338. Dat is niet verwonderlijk, omdat er wegens de coronacrisis alleen nog dringende uitspraken zijn of uitspraken in dossiers die al lopende waren. Handelsinformatiekantoor Graydon waarschuwt wel voor de periode na de crisis.

Vorig jaar werden er elke maand gemiddeld 1.000 bedrijven failliet verklaard. Ook 2020 was aan dat tempo begonnen, maar wegens de coronacrisis is de dienstverlening van rechtbanken ondertussen beperkt.

Enkel dringende zaken

Er wordt alleen nog uitspraak gedaan in dringende of lopende faillissementsdossiers. Denk bijvoorbeeld aan het faillissement van voetbalclub Sporting Lokeren in april.

In totaal waren er in april nog 338 failissementsuitspraken in België. Van januari tot en met april waren dat er 3.296, tegen 4.004 in dezelfde periode vorig jaar.

‘De coronacrisis maakt een abrupt einde aan de hausse van faillissementen die zich vorig jaar al had ingezet’, aldus Graydon. Maar het handelsinformatiekantoor waarschuwt voor de periode na de coronacrisis. Afgelopen weekend bleek nog dat een op de vier Vlaamse bedrijven extra financiering nodig heeft om de activiteiten te kunnen hervatten.

Wat na de lockdown?

‘De problemen waar deze bedrijven nu voor staan, zien we nog niet terug in de faillissementscijfers. Simpelweg omdat de rechtbanken sinds de lockdown in maart hun dienstverlening hebben aangepast’, aldus Graydon.

Het wijst er bovendien op dat het aantal faillissementen voor de uitbraak van het coronavirus aan het toenemen was. ‘Het is zowel voor de overheden als voor de rechtbanken zaak om goed te kijken naar de inzet van gepaste maatregelen en om te verkennen welke bedrijven voldoende bestendig zijn en passend geholpen kunnen worden om ook na deze crisis het hoofd boven water te houden.’

Meer