32 techondernemers en ‘business angels’ lanceren platform om Belgische startups te ondersteunen

Een groep van 32 ondernemers, investeerders en experts verenigt zich met de ambitie om “het Belgische startup-ecosysteem te ondersteunen en ontwikkelen”. Met de vennootschap Syndicate One willen de professionals het ondernemersklimaat in België een duwtje in de rug geven door startups bij te staan met advies, kapitaal en een netwerk.

Business angels

België als groeiplaats voor jonge ondernemingen op de kaart zetten, dat is de zelfverklaarde missie van Syndicate One. De vennootschap wil dat bereiken door te investeren in het startkapitaal, hun kennis te delen met de jonge ondernemers en de startups te introduceren in een internationaal netwerk.

Via de vennootschap kunnen starters beroep doen op een groep ‘business angels’. Dat zijn durfkapitalisten die hun kennis en expertise uit het werkveld met startups delen in ruil voor een aandeel in het bedrijf, of een andere vorm van vergoeding.

Het 32-koppig team van Syndicate One bestaat uit zaakvoerders en ondernemers die ervaring hebben bij verschillende startups en investeringsbedrijven, waaronder ook Deliverect. Dat Gentse techbedrijf mocht zich in januari tot unicorn kronen, aangezien de waarde van het bedrijf op meer dan 1 miljard dollar werd geschat. Ook stadsgenoot Showpad, de Brusselse fietsenmaker Cowboy en verzekeringsbedrijf Qover doen mee.

“Veel potentieel in België”

“We geloven allemaal heel sterk dat België enorm veel potentieel heeft, met een rijke en diverse talentenpool, en talrijke fondsen die kapitaal kunnen pompen in de groei van innovatieve ondernemingen”, zegt Laurens De Poorter, mede-oprichter van Syndicate One en durfkapitalist bij Kraken Ventures.

“We merken echter ook dat er voor ambitieuze ondernemers in de vroege stadia van hun startup niet genoeg opties bestaan om ‘smart’ kapitaal op te halen van ervaren operatoren en specialisten, en dat er behoorlijk veel marktfragmentering is die de groei van België als tech scale-up hub in de weg staat.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20