Startups haalden vorig jaar een recordbedrag aan durfkapitaal op

Startups hebben vorig jaar meer durfkapitaal opgehaald dan ooit voordien. Een groter aantal steden over de hele wereld kunnen als een technische hub worden bestempeld, hoewel Silicon Valley de leidinggevende draaischijf blijft. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau CB Insights.

De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat investeerders vorig jaar wereldwijd 621 miljard dollar aan startups hebben uitgedeeld. Dat betekende ruimschoots een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen nochtans ook al een record werd geregistreerd.

Silicon Valley en New York

De Verenigde Staten vertegenwoordigden met een bedrag van 311 miljard dollar ongeveer de helft van de totale investeringen die wereldwijd in startups werden opgetekend. Silicon Valley en New York behielden daarbij hun topposities, zowel voor het geïnvesteerde bedrag als voor het aantal akkoorden dat kon worden afgesloten. 

Er kon echter ook op een aantal andere locaties een groeiende activiteit worden opgemerkt. In Silicon Valley en New York vertegenwoordigden startups nog 57 procent van de gerealiseerde investeringen. Dat was het laagste niveau sinds CB Insights midden vorig decennium met zijn rapportering is gestart.

Ook in Austin, in de Amerikaanse staat Texas, was er voor het tweede opeenvolgende jaar sprake van een daling. Daar werd eveneens een aandeel van 57 procent opgetekend.

Elders kon echter wel een groei worden opgetekend. In Philadelphia kon daarbij een stijging van 51 procent naar 63 procent worden geregistreerd. Ook in Los Angeles en Dallas stegen de cijfers tot respectievelijk 62 procent en 55 procent.

“Het is niet verwonderlijk dat op meer verschillende locaties startups oprijzen”, benadrukt Bilal Zuberi, partner bij investeerder Lux Capital. “Door de enorme toename van het werken op afstand is de woonplaats van bedrijven minder belangrijk geworden.”

“Het gemak van de videogesprekken heeft ervoor gezorgd dat de beslissingen om een ​​startup al dan niet te ondersteunen, beduidend sneller kunnen worden genomen. Belangrijker is de toegang die de startup tot een ecosysteem van leidinggevenden en werknemers heeft.”

Azië

Miami was een andere stad die vorig jaar een hoge vlucht nam, geholpen door verschillende spraakmakende namen die beslisten om Silicon Valley voor andere locaties in te ruilen. Startups in Miami haalden vorig jaar 4,6 miljard dollar op.

Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Tegenover het midden van het voorbije decennium is er zelfs sprake van een negenvoud. Startups vertegenwoordigden in Miami vorig jaar 50 procent van de totale overeenkomsten die konden worden opgetekend.”

Ook in andere landen is er volgens CB Insights een duidelijke toename merkbaar. Voor het eerst sinds het bureau met het bijhouden van de gegevens begon, werden in Azië meer financieringsrondes (12.485) geregistreerd dan in andere delen van de wereld. Op het gebied van dollarwaarde bleven de Verenigde Staten echter nog wel wereldwijd leider.

Startups in Silicon Valley haalden vorig jaar samen een bedrag van 105 miljard dollar op. Daarmee blijft Silicon Valley voor de financiering van jonge bedrijven wereldwijd de belangrijkste locatie.

Nina Achadjian, analist bij Index Ventures, voert daarbij aan dat de omstandigheden uit Silicon Valley niet zomaar op een andere locatie kunnen worden gedupliceerd.

“Silicon Valley kan nog altijd terugvallen op een sterke dichtheid van technisch talent, onderzoekslaboratoria van wereldklasse aan topuniversiteiten en de fysieke locatie van een aantal belangrijke investeerders”, merkt Achadjian op.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.