De beste biotoop voor startups is niet in de grote industrielanden terug te vinden

Geen enkele regio kan aan startups een betere biotoop aanbieden dan de Baltische staten. Dat blijkt uit een rapport van investeerder Index Ventures. De onderzoekers wijzen erop dat Estland, Letland en Litouwen aan startende ondernemingen de kans bieden om met aantrekkelijke aandelenopties talent aan te trekken of te behouden. Dat is volgens Index Ventures een belangrijk wapen om de strijd met grotere gevestigde concurrenten aan te gaan.

De investeerder voegt eraan toe te hopen dat dergelijke maatregelen in de hele Europese Unie zullen worden geïntroduceerd.

Concurrentie

‘De Baltische staten vormen wereldwijd de regio die op het gebied van aandelenopties aan startende bedrijven de meest aantrekkelijke wetgeving kan bieden,’ aldus Index Ventures. ‘Om kans op slagen te hebben, moeten startups talent kunnen aantrekken en behouden. Aandelenopties zijn daarvoor een uniek instrument.’

‘Beginnende bedrijven hebben niet de financiële draagkracht om op de arbeidsmarkt met grotere rivalen de strijd aan te binden. Vaak moeten startups dan ook lijdzaam toezien hoe talent door grotere ondernemingen van de arbeidsmarkt wordt weggeplukt of zelfs bij kleinere ondernemingen wordt weggelokt. Op die manier wordt het voor de startups echter bijzonder moeilijk om successen te boeken en verder te groeien.’

‘Indien we deze barrière niet kunnen afbreken, dreigt de Europese technologiesector aanzienlijk aan groeikracht te zullen inboeten,’ waarschuwen de onderzoekers. ‘Een gunstige wetgeving rond aandelenopties kan startups echter helpen om op de arbeidsmarkt wel degelijk met kans op succes de strijd met grotere partijen aan te gaan.

Verbeteringen

De Baltische staten bieden fiscaal gunstige voordelen voor aandelenopties die aan werknemers van startups kunnen worden aangereikt. Ook kunnen de aandelenopties door de medewerkers sneller te gelde worden gemaakt dan in het verleden.

‘In heel Europa wordt momenteel gezocht naar middelen die startups beter in staat moeten stellen toptalent aan te trekken of te verwerven,’ benadrukt Index Ventures. ‘Ook de Europese Commissie neemt de regels onder de loep om een aantal hinderpalen terzake uit de weg te kunnen ruimen.’

Frankrijk paste zijn wetgeving rond aandelenopties vorig jaar al aan. In Duitsland wordt in de loop van de volgende maanden een aanpassing van de regelgeving verwacht.

In de top vijf van Index Ventures krijgen de drie Baltische staten het gezelschap van Israël en Canada. Daarna volgen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, de Verenigde Staten en Polen. België eindigt op een vierentwintigste plaats, ex-aequo met Duitsland. Daarmee behoort België tot een groep landen waar er duidelijk nog verbeteringen moeten worden gerealiseerd.

Vorig jaar heeft durfkapitaal een recordbedrag van 41 miljard dollar in Europese startups geïnjecteerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20