Qatar en Rolls-Royce bouwen een cluster van duurzame startups

De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce heeft met de Qatar Foundation een samenwerkingsproject opgezet voor de creatie van technologie-startups die rond duurzaamheid werken. De partners voorzien aanzienlijke budgetten voor de investeringen in de bedrijven en hopen dat een aantal ondernemingen tot unicorns, entiteiten met een waarde van meer dan 1 miljard dollar, zullen uitgroeien.

De startups kunnen zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Qatar operationeel zijn.  De activiteiten van de ondernemingen moeten op de strijd tegen de klimaatverandering zijn toegespitst.

Tewerkstelling

“De twee partners rekenen erop tegen eind dit decennium al vijf duurzame technologie-startups operationeel te hebben”, merkt het persbureau Reuters op. “Tien jaar later zou die portefeuille al tot twintig bedrijven moeten zijn uitgegroeid.”

“De ondernemingen zouden worden gevestigd in een aantal wetenschappelijke en technische campussen in het noorden van Engeland en in Qatar. Deze campussen moeten een proeftuin worden waar de startups de waarde van hun technologieën kunnen bewijzen en opschalen.”

Over de exacte locatie van de campussen is nog geen beslissing genomen, maar midden volgend jaar zou hierover meer informatie worden verstrekt.

De initiatiefnemers willen de nodige middelen samenbrengen om de bedrijven toe te laten hun onderzoek en ontwikkeling te financieren. Bovendien zal kapitaal worden aangebracht om de eerste groeifases van de startups te ondersteunen.

Rolls-Royce zou in het project ook als partner voor technische ondersteuning optreden. De initiatiefnemers hopen ook een aantal andere investeerders te kunnen aantrekken. Het project zou in totaal ongeveer tienduizend banen moeten creëren.

Klimaatneutraliteit

De Qatar Foundation is een non-profitorganisatie werd in het midden van het laatste decennium van de vorige eeuw door de overheid opgericht voor de ondersteuning van onderwijs en onderzoek.

De samenwerking met Rolls-Royce hoeft geen verrassing te wekken. Luchtvaartmaatschappij Qatar Airways is immers één van de grootste afnemers van de vliegtuigmotoren die door Rolls-Royce worden geproduceerd.

Warren East, chief executive van Rolls-Royce, ziet in het project voor zijn onderneming een kans om het streven naar duurzaamheid te versnellen. Hij merkt daarbij op dat de luchtvaart één van de industriële sectoren is die de grootste inspanningen zal moeten doen om de transitie naar een klimaatneutrale activiteit te maken.

“Deze samenwerking met de Qatar Foundation zal ons in staat stellen de vooruitgang op het gebied van duurzame energie – onder meer door de ondersteuning van innoverende projecten – te versnellen”, merkte de topman nog op. Rolls-Royce wil tegen eind dit decennium klimaatneutraal opereren.

“Qatar is anderzijds de grootste exporteur van vloeibaar aardgas ter wereld”, merkt het persbureau Reuters op. “Dankzij dit samenwerkingsproject kan het emiraat zich echter rangschikken bij de vijf landen die wereldwijd de grootste investeringen in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van duurzame energie doen.”

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20