Te dure appstores: Nederlandse stichting claimt miljard van Apple en Google

De Nederlandse ondernemer Alexander Klöpping eist 1 miljard dollar van Apple en Google omdat de appstores van de bedrijven te duur zijn. De ondernemer staat aan het hoofd van een nieuwe stichting die een massaclaim in wil dienen namens gedupeerde consumenten. Appmakers moeten tot 30 procent commissie betalen op iedere transactie en dat noemt Klöpping ‘oneerlijk’.

De technologieondernemer, die bekend werd met zijn digitale krantenkiosk Blendle, vertelt vandaag aan het FD over de massaclaim. “Ik was er in mijn Blendle-tijd al boos over”, zegt Klöpping tegen de krant. Hij spreekt van een ‘Apple-belasting’.

Tot 30 procent commissie

Appmakers moeten aan Apple 30 procent commissie over iedere betaaltransactie betalen, bij Google is dat 15 procent voor kleine bedrijven en 30 procent voor grote bedrijven. Gebruikers kopen vrijwel alle apps via de appstores van Google en Apple, omdat er geen alternatieven zijn.

Klöpping noemt dit ‘volstrekt arbitrair’ en zegt dat consumenten veel te veel betalen omdat appmakers de hogere prijzen vaak doorrekenen aan de eindgebruikers.

De stichting App Stores Claims, waar Klöpping voorzitter van is, vraagt consumenten zich te melden. Samen hopen ze een massaclaim in te kunnen dienen bij de twee bedrijven.

Wereldwijd onder vuur

Appmakers mogen hun gebruikers ook via e-mail op de hoogte brengen van die eigen betaalmethode.

Meerdere Amerikaanse politici noemden deze aanpassingen van Apple onvoldoende. Ook zij willen met een nieuwe wet meer veranderingen in de appwinkels afdwingen. Zuid-Korea nam vorig jaar al een nieuwe wet aan die Apple en Google dwingt om andere betaalmethodes toe te staan. De rechtszaak die de stichting van Klöpping tegen de twee bedrijven voert, kan mogelijk jaren duren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20