10 gemakkelijke tips om je computer te beveiligen

Cyberaanvallen zijn haast dagelijkse kost geworden, maar hoe kan je het best je pc beveiligen? Hier zijn 10 tips om je computer optimaal te beschermen.

1. Verbind je computer alleen met een veilig netwerk

Van zodra je computer verbonden is met het internet, maakt je toestel contact met miljoenen andere computers. Daarmee kunnen hackers in jouw pc inbreken. Let erop dat je alleen naar websites met SSL/TLS surft. Kijk goed naar de fabrieksinstellingen van je computer en maak die indien nodig scherper.

2. Stel een Firewall in

Een firewall is een toestel waarmee je de toestroom aan informatie tussen je computer en het internet controleert. Vergelijkbaar met een router dus. Moderne werksystemen hebben een firewall voor software. De meeste routers die je thuis gebruikt, hebben een ingebouwde firewall, dus check zeker de instellingen en geef een streng paswoord in zodat niemand kan inbreken.

3. Installeer een antivirusprogramma

Programma’s die virussen tegenhouden en antispyware-software zijn cruciale stappen om je computer te beveiligen. Zorg er nadien voor dat je regelmatig updates binnenhaalt. Voor geavanceerde gebruikers heeft antivirussoftware geen nut meer, aangezien ze op basis van hun eigen kennis de beveiliging van hun pc regelen. Maar voor de gemiddelde gebruiker is dit erg belangrijk, want het zal je pc al minstens een basisbeveiliging geven.

4. Verwijder sofware die je niet gebruikt

Hackers kunnen gaten in de software gebruiken om in je pc binnen te dringen. Hoe minder software je installeert, des te minder kans op een aanval. En gebruik je bepaalde software niet meer, verwijder die dan zo snel mogelijk. Bepaalde diensten die niet noodzakelijk zijn, kan je ook best uitschakelen.

5. Beperk de mogelijkheden van je account

Veel malware kan alleen maar schade aanrichten binnen de rechten die de ingelogde gebruiker heeft. Dus als je voor dagelijkse activiteiten inlogt met een account dat beperkte rechten heeft, dan is de impact van malware minder groot. Log dus enkel in met je account als administrator wanneer je software moet installeren of verwijderen.

6. Beveilig je browser

Browsers die je op je computer installeert, hebben doorgaans geen veilige standaardinstellingen. Dus je browser beveiligen is een andere cruciale stap om je pc te beschermen. Zorg er ook voor dat je de browser kunt vertrouwen en gebruik geen onnodige plugins/add-ons. Hier vind je een overzicht van de beste browsers.

7. Laat software-updates (automatisch) toe

De meeste verkopers van software brengen regelmatig updates uit om kwetsbaarheden te repareren. Hackers kunnen een bug immers gebruiken om in te breken in je pc. Haal de laatste updates binnen en laat toekomstige updates automatisch downloaden.

8. Doe het veilig op het internet

Je eigen gedrag tijdens het surfen kan je ook best onder controle houden. E-mails met een bijlage of onbetrouwbare links zijn gevaarlijk. Vaak haal je malware binnen door zelf iets aan te klikken. Blijf er dus af als je niet zeker weet of bijlagen en links betrouwbaar zijn. Wees ook voorzichtig met het delen van gevoelige informatie als je mail niet met encryptie beveiligd is. Hier lees je waarom encryptie zo belangrijk is.

Alles is kwetsbaar voor hackers, zelfs sommige seksspeeltjes.

9. Installeer geen illegale software

Dit kan de beveiliging van je data in gevaar brengen en je kan er de wet zelfs mee overtreden.

10. Bewaar geen gevoelige informatie op een toestel

Je kan gevoelige informatie best niet op een persoonlijk toestel laten staan. Je kan dat op een pc of toestel van je werk doen. Of je kan een extern toestel gebruiken dat nooit wordt verbonden met een netwerk.

Meer