Nieuwe AI-spraakassistent GPT-4o van OpenAI vertaalt gesprekken in realtime

OpenAI lanceerde maandag zijn nieuwe geavanceerde spraakassistent GPT-4o. Een van de opvallende features daarvan is de realtime vertaling die de tool kan.

In het nieuws: Zoals aangekondigd kwam OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT maandag met zijn nieuwe model GPT-4o. Het gaat om een zeer geavanceerde spraakassistent.

  • OpenAI omschrijft GPT-4o als een “stap naar een veel natuurlijkere mens-computerinteractie”. De tool heeft heel wat nieuwe mogelijkheden en communiceert ook veel natuurlijker en met emoties.

Realtime vertalingen

Omdat GPT-4o veel beter en veel sneller is dan de vorige modellen van OpenAI heeft de tool ook enkele opvallende nieuwe mogelijkheden. Een van die zaken is de mogelijkheid om gesprekken in realtime te vertalen.

Hoe werkt het?

  • Gebruikers kunnen voor de start van een gesprek aan GPT-4o vragen om dat gesprek te verlaten. Dat kan je bijvoorbeeld doen door te zeggen “vertaal alles in het Spaans naar het Engels en alles in het Engels naar het Spaans”. OpenAI CTO Mira Murati demonstreerde tijdens de aankondiging van deze update meteen hoe dat in zijn werk gaat. Daarbij viel meteen op hoe snel en natuurlijk deze vertaling gebeurt.
  • Naast een Spaanse demonstratie hield OpenAI online ook een Italiaans-Engelse demo, die even goed werkte. In totaal is de tool in meer dan 50 talen beschikbaar.
  • Het is onduidelijk wanneer deze functie voor het brede publiek beschikbaar zal zijn. Wel is nu al duidelijk dat het een revolutie betekent in het vlak van internationale communicatie. Er wordt al lang voorspelt dat AI in de toekomst taalbarrières zal oplossen. Deze demo is daar een nieuw bewijs van.
Meer