OpenAI verbluft met geavanceerde spraakassistent GPT-4o

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, lanceerde maandag zijn AI-model GPT-4o, een zeer geavanceerde spraakassistent die antwoordt als een mens en ook je emoties kan aflezen via de camera op je smartphone.

Waarom is dit belangrijk?

"GPT-4o is wat Siri wilde zijn", klinkt het bij veel analisten, die onder de indruk zijn van de snelheid waarmee OpenAi baanbrekende technologie lanceert.

Wat vooral opviel: is hoe menselijk de stemassistent van ChatGPT klinkt. Het gesprek met de robot verloopt, althans in de demo, veel vloeiender dan dat we bijvoorbeeld van Siri van Apple gewoon zijn.

  • “Je ziet er vrolijk uit, met een vleugje opwinding. Wil je me vertellen waaarom je zo goedgeluimd bent?”, vroeg de machine met vrouwelijke stem aan een OpenAI-engineer, daarbij zijn gezicht interpreterend. Toen hij antwoordde dat hij aan het publiek liet zien hoe “nuttig en geweldig” ze is, reageerde ze met “Ach stop, je laat me blozen.”
  • Dat de gesprekken akelachtig menselijk klinken, komt onder meer omdat GPT-4o – de ‘o’ staat overigens voor ‘omni’ – onderbrekingen in het gesprek kan verwerken, wat bij Siri wel eens een probleem vormt.
  • De nieuwe AI-toepassing kan bijvoorbeeld via een gesprek helpen om een wiskundig probleem op te lossen.
  • Bovendien blijkt GPT-4o ook nog eens vlotjes te kunnen vertalen (naar Italiaans in de demo). Dat biedt tal van commerciële opportuniteiten voor bijvoorbeeld call centers.

Het goede nieuws: is dat OpenAI het nieuwe model ook zonder betaling beschikbaar zal stellen, waardoor het beschikbaar wordt voor het grote publiek. Betalende gebruikers krijgen limieten die vijf keer hoger zijn dan die van gratis gebruikers.

Nvidia en Apple

Opmerkelijk: Mira Murati, de technologiedirecteur bij OpenAI, gooide tijdens de demo ook een bloemetje naar Nvidia. Zonder de superchips van dat bedrijf zou GPT-4o niet mogelijk zijn, klonk het.

Nog dit: Komen GPT-4o en Siri straks dichter bij elkaar? OpenAI staat alvast dicht bij een deal met Apple om ChatGPT te integreren in iOS 18.

👉 Lees hier wat CEO Sam Altman van het nieuwe platform vindt.

Meer