De Belgische identiteitskaart en rijbewijs digitaal: MyGov.be-app in het verschiet

De Belgische federale overheid lanceert de MyGov.be-app, die op termijn de fysieke identiteitskaart en het rijbewijs overbodig kan maken. De app bundelt alle overheidscommunicatie en identificatiegegevens op één centrale plaats en zal in de loop van 2025 of 2026 volledig operationeel zijn.

MyGov.be fungeert als een digitale identiteitskluis voor burgers. Naast het vervangen van de klassieke identiteitskaart en het rijbewijs, zal de app ook dienen als centrale hub voor alle officiële communicatie met de overheid. Dit omvat onder andere correspondentie, convocaties, attesten en documenten van diverse instanties.

De app maakt gebruik van de rijksregisternummer (RRN) als unieke identificator en voldoet aan de strengste veiligheidseisen. Gebruikers kunnen hun identiteit verifiëren via een pincode of biometrische authenticatie, zoals vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Gefaseerde invoering

De MyGov.be-app is momenteel beschikbaar in een basisversie in de App Store voor iOS en Google Play Store voor Android. Burgers kunnen de app alvast downloaden en feedback geven om de ontwikkeling ervan te verfijnen. De volledige functionaliteit, inclusief de vervanging van de fysieke identiteitskaart en het rijbewijs, wordt verwacht in 2025 of 2026.

De overheid benadrukt dat het downloaden van de app niet verplicht is. Burgers behouden de keuze om hun fysieke identiteitskaart te gebruiken. De MyGov.be-app is echter bedoeld om een ​​efficiëntere en veiligere manier aan te bieden om te communiceren met de overheid en zich te identificeren.

Digitale transformatie

De introductie van de MyGov.be-app is een belangrijke stap in de digitale transformatie van de Belgische overheid. De app streeft ernaar de interactie tussen burgers en de overheid te vereenvoudigen, te stroomlijnen en te beveiligen.

Het succes van de app hangt af van de mate van acceptatie door de bevolking. Een gebruiksvriendelijke interface, een robuuste beveiliging en duidelijke communicatie over de voordelen van de app zullen cruciaal zijn om burgers te overtuigen om MyGov.be te gebruiken.

De MyGov.be-app heeft het potentieel om een ​​transformatieve rol te spelen in de manier waarop burgers omgaan met de Belgische overheid. De komende jaren zullen uitwijzen of de app de verwachtingen kan inlossen en een breed draagvlak kan verwerven. In november bleek namelijk nog dat 71 procent van de Vlamingen niet stond te springen voor een digitale identiteitskaart.

Meer