Tatoeëerders willen geld van producenten FIFA en NBA-videogames

Populaire videogames gebaseerd op grote sportfranchises als de NBA en FIFA trachten jaar na jaar de gebruikerservaring te verbeteren door steeds meer levensechte reproducties te creëren van de sportlui die in deze competities uitkomen. Tatoeages inbegrepen (denk aan de ‘sleeve’ van Lionel Messi, zoals hierboven afgebeeld). Daar zou erg snel verandering in kunnen komen.

Bedrijven zoals Electronic Arts en Take-Two Interactive, die deze videogames maken, worden namelijk aangeklaagd door tatoeëerders en de bedrijven die tatoeages ontwerpen. Omdat de makers van die games de atleten inclusief hun tatoeages uitbeelden worden ze nu voor de rechter gedaagd. Ze zouden zich schuldig maken aan een inbreuk op de auteursrechten. Die claims kunnen volgens de New York Times oplopen tot miljoenen dollars.

Tatoeage blijft eigendom van de artiest, niet van de drager ervan

Creatieve illustraties zijn volgens de Amerikaanse wet op het auteursrecht beschermd ‘zolang ze geplaatst worden op een tastbaar medium’. Daarin zit dus ook de reproductie van inkt op iemands lichaam begrepen. Als gevolg daarvan is de tatoeage eigendom van de artiest en niet van de atleet.

Meestal is dit niet eens een probleem, omdat vele van deze artiesten het feit dat hun oeuvre in deze games – die wereldwijd miljoenen kopers vinden- wordt gereproduceerd als een vorm van goede reclame beschouwen.

Schadevergoeding

Maar anderen zijn ‘not amused’. Solid Oak Sketches bijvoorbeeld, een tatoeëerder die de rechten bezit op vijf tatoeages van drie verschillende NBA-spelers, waaronder LeBron James. Dat bedrijf zoekt nu compensatie via de rechtbank. Het wil meer dan 800.000 dollar schadevergoeding bekomen voor vastgestelde inbreuken, plus 1,1 miljoen dollar voor toekomstig gebruik van zijn tatoeages.

Het is nu wachten op het verdict van de rechter, maar welke kant dat verdict ook opgaat, het zal een belangrijk precedent worden inzake het afdwingen van auteursrechten die eigendom zijn van tatoeëerders.

LeBron James neemt het alvast op voor de producenten van videogames. “Mijn tatoeages vormen onderdeel van mijn persoon en mijn identiteit. Indien de spelletjesproducenten me zouden tonen zonder mijn tatoeages, dan zou dat niet echt een weergave van mezelf zijn.”


© 2K Sports

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20