Versoepelde Europese kapitaalregels voor verzekeraars zijn nog altijd te rigide, menen analisten

Het Europees Parlement zette eind april het licht op groen om het Solvency-II-stelsel te versoepelen. Daardoor hoeven verzekeraars een minder groot risicomarge in te bouwen. Hoewel de sector tevreden is, klinkt elders gemor: de eisen zouden nog altijd te restrictief zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Door verzekeraars en banken te verplichten buffers aan te leggen, hoopt de politiek om financiële crashes te vermijden. Nu we de coronacrisis en energiecrisis achter de rug hebben, zijn sommige analisten voorstander van een minder voorzichtig beleid.

Uitgelegd: Solvency-II werd in 2016 in het leven geroepen na de bankencrisis van 2008. Verzekeraars moeten daardoor verplicht een buffer aanleggen, om hen bestendiger te maken voor een crisis. Nu is de risicomarge die ze moeten aanleggen als ze polissen aan andere verzekeraars overdragen - mochten ze in diepe problemen raken - veel kleiner geworden.

  • De verzekeringsbranche vindt de versoepeling een goede zaak. Even werd juist gevreesd voor verstrengingen, maar die zijn van de baan. Het N
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.