Voor het eerst sinds 1979 loopt een Taiwanese soldaat over naar China

Een soldaat die donderdagochtend door het Taiwanese leger als vermist werd opgegeven, dook weer op in China.

Waarom is dit belangrijk?

Taiwan is een afvallige provincie van China, zo beweert die laatste. De grootmacht is daarom van plan om het eiland binnen onafzienbare tijd opnieuw te veroveren. Het democratisch eiland, gesteund door het Westen, streeft autonomie en onafhankelijkheid na en bereidt zich voor op een mogelijk militair conflict.

In het nieuws: De soldaat diende als een kok in het leger op de Taiwanese eilandengroep Kinmen dat zich op ongeveer 2 kilometer van de Chinese kust bevindt.

  • Volgens de Taiwanese minister van Defensie Chiu Kuo-cheng is het onduidelijk of de soldaat bewust deserteerde. De soldaat in kwestie, enkel gekend bij de naam meneer Chen, is halverwege de twintig en zou last hebben gehad van enkele schulden. Het onderzoek loopt nog.
    • Zijn vader, compleet verward over het hele gebeuren, gaf te kennen aan de Wall Street Journal dat zijn introverte zoon nooit de interesse had om China te bezoeken. De jongeman heeft er geen vrienden of familie en sloot zich drie jaar geleden aan bij het leger. Toen hij zijn zoon voor het laatst eind februari zag, merkte hij niets ongewoons op.
  • De Chinese autoriteiten zouden aan Taiwan bevestigd hebben dat de Chinese kustwacht soldaat Chen uit zee heeft opgevist. Dit kan erop wijzen dat de jongeman probeerde te zwemmen naar het vasteland, maar enig motief daarvoor is onduidelijk.
    • De soldaat was gelegerd op Kinmen waar zich duizenden Taiwanese manschappen bevinden.
    • Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog gebeurde het geregeld dat deserteurs van beide kampen hier de zwemtocht maakten naar de tegenpartij.
  • De laatste keer dat er iemand van Taiwan deserteerde naar China was in 1979. Justin Yifu Lin zwom naar de nabijgelegen Chinese stad Xiamen en ging in de politiek. Later zou hij nog de hoofdeconoom van de Wereldbank worden, een van ’s werelds meest invloedrijkste posities in de economie.

(fjc)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20