Het einde van het Chinese economische wonder?

Samengevat. De financiële ondergang van de Chinese vastgoedgiganten Evergrande en Country Garden markeert mogelijk het einde van China’s economische wonder. De instorting van de vastgoedmarkt in China doet denken aan de vastgoedcrisis in Japan in de vroege jaren ’90, een crisis waarvan Japan zich nooit volledig heeft hersteld. Hoewel de “Japanificatie” van de Chinese economie geen vaststaand feit is, is de groei van het land de afgelopen jaren duidelijk vertraagd.

Waarom is dit belangrijk?

De vastgoedcrisis in China heeft diepe wortels in demografische uitdagingen en een oververzadiging van de woningmarkt, wat samen met de economische vertraging aanzienlijke consequenties heeft voor zowel de binnenlandse economie als de wereldmarkt. Het toont aan hoe structurele problemen, zoals een dalend geboortecijfer en een krimpende beroepsbevolking, de langetermijngroei kunnen beïnvloeden en legt de kwetsbaarheid van een economie bloot die sterk leunt op vastgoed en bouw voor haar groei.

Oververhitte vastgoedsector

In het nieuws. Evergrande en Country Garden staan symbool voor de oververhitte vastgoedsector die nu instort, waardoor de economische groei in gevaar komt.

  • China's bevolkingsgroei is negatief sinds 2022. Het vruchtbaarheidscijfer volstaat niet om de bevolking te vernieuwen, wat een langdurige druk legt op de economische groei.
  • De crisis heeft geleid tot een afname van de bouwactiviteiten, een daling van de huisprijzen en een toename van de schulden bij l
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer