Cyberhacking bracht Noord-Korea $3 miljard op, geld dat zijn nucleaire wapenprogramma financiert

Samengevat. Tientallen Noord-Koreaanse cyberaanvallen hebben ongeveer 3 miljard dollar opgeleverd om het nucleaire wapenprogramma van het land verder te ontwikkelen, aldus een onderzoek van de Verenigde Naties. Deze aanvallen waren tussen 2017 en 2023 voornamelijk gericht op cryptobedrijven.

Waarom is dit belangrijk?

De financiële winsten uit cyberaanvallen bieden Noord-Korea niet alleen de middelen om zijn nucleaire ambities te financieren, maar benadrukken ook de groeiende dreiging van cybercriminaliteit als een instrument voor staatsfinanciering.

In het nieuws. De VN onderzoekt 58 vermoedelijke cyberaanvallen op cryptobedrijven, met een geschatte waarde van ongeveer 3 miljard dollar, bedoeld om het massavernietigingswapens-programma (WMD) van Noord-Korea te financieren.

  • Noord-Koreaanse hackersgroepen, die ondergeschikt zijn aan de belangrijkste buitenlandse inlichtingendienst van Pyongyang, hebben naar verluidt een groot aantal cyberaanvallen uitgevoerd, waarbij ze zich ook richtten op defensiebedrijven en hun toeleveringsketens.
  • Ondanks internationale sancties heeft Noord-Korea zijn nucleaire wapenarsenaal verder ontwikkeld, kernsplijtbaar materiaal geproduceerd, ballistische raketten gelanceerd, een satelliet in een baan om de aarde gebracht en een “tactische nucleaire aanvalsonderzeeër” aan zijn arsenaal toegevoegd.

Een gesofisticeerde benadering van cyberoorlogsvoering

Zoom in. Noord-Korea’s gerichte aanvallen op de defensie-industrie en het delen van infrastructuur en tools wijzen op een gesofisticeerde benadering van cyberoorlogsvoering.

  • De geschatte 3 miljard dollar aan inkomsten uit cybercriminaliteit onderstreept de aanzienlijke bijdrage van deze activiteiten aan Noord-Korea’s wapenprogramma’s.

Economisch herstel

Zoom out. Noord-Korea is sinds 2006 onderworpen aan VN-sancties gericht op het afknijpen van financiering voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens. De Veiligheidsraad van de VN heeft herhaaldelijk geprobeerd de sancties te versterken, maar wordt geconfronteerd met geopolitieke uitdagingen en tegenstellingen, vooral van China en Rusland.

  • De diepere militaire relaties tussen Moskou en Pyongyang, samen met beschuldigingen van wapenleveringen aan Rusland voor het conflict in Oekraïne, benadrukken de moeilijkheden bij het bereiken van consensus over maatregelen tegen Noord-Korea.
  • Ondanks strikte lockdowns tijdens de pandemie, die de handel en hulp drastisch verminderden, heeft Noord-Korea zijn economische activiteiten het afgelopen jaar zien herstellen, met een toename van de handel en de terugkeer van een verscheidenheid aan buitenlandse consumentengoederen, waaronder luxe items.