De Syriëstrijders: ‘Ze komen terug om uit te rusten’

De Duitse krant Die Welt publiceert woensdag cijfers van een onderzoek van het Hessischen Informations- und Kompetenzzentrum gegen Extremismus (HKE), dat peilt naar de gemoedstoestand van Syriëstrijders die naar Duitsland zijn teruggekeerd.Uit de analyse – die 61 pagina’s telt – moet blijken dat een kwart van de teruggekeerde salafisten nu samenwerkt met de Duitse autoriteiten en informatie verschaft over de islamitische scene in Syrië en Duitsland. in 22% van de gevallen werken ook de ouders van ex-Syriëstrijders mee met de autoriteiten.

8% onder hen zou – met toestemming – enkel terug zijn gekeerd om uit te rusten, vooraleer opnieuw naar het front te vertrekken. Amper 10% zegt teleurgesteld of gefrustreerd te zijn over hun ervaringen ter plaatse… maar 48% zegt trouw te blijven aan de jihad.

Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich 272 Belgen “waarschijnlijk in Syrië”. 193 anderen zijn reeds teruggekeerd of hebben een poging ondernomen in Syrië te geraken.

De Franse krant Le Monde publiceert woensdag zeer lezenswaardige passages uit het boek ‘Les Revenants. Ils étaient partis faire le jihad, ils sont de retour en France’ van David Thomson, een journalist die gespecialiseerd is in het jihadisme. Thomson tracht een idee te geven van de geestesgesteldheid van een paar Franse jihadi’s.

‘Als ik kon nam ik mijn koffer en vertrok ik opnieuw’

In een van de passages komt Lena, een jonge Franse vrouw van Algerijnse origine, aan het woord. Ze vertrok naar Syrië in 2014, maar keerde terug nadat ze haar man aan het front verloor. Ondanks dat ze ‘grote onrechtvaardigheden binnen de Islamitische Staat (IS) moest ondergaan’ (ze werd gevangen genomen en van spionage beschuldigd vooraleer ze kon vluchten) is haar enthousiasme voor de organisatie en het project enkel toegenomen.

‘Charlie Hebdo, ah dat was een van de mooiste dagen van mijn leven’

“ Als ik kon nam ik mijn koffer en vertrok ik opnieuw. Zonder de minste twijfel. […] Gerichte aanslagen zoals die op Charlie Hebdo, dat is het beste dat gedaan kan worden, de aanslag op Charlie Hebdo, ah dat was een van de mooiste dagen van mijn leven,” zegt ze met een brede glimlach en een plots verbeten toon, ‘ik wil zo graag dat het opnieuw gebeurt. En ik hoop dat de volgende gerichte aanslag door een zuster zal worden uitgevoerd.”

De vrouw bevestigt dat IS druk bezig is met het opleiden van vrouwen, nu steeds meer mannelijke Syriëstrijders aan het front sneuvelen. François Molins, de procureur van Parijs, had hier in september al voor gewaarschuwd:

“De voorbije maanden werden we geconfronteerd met een toename van het aantal dossiers met betrekking tot jonge minderjarige meisjes, met een zeer verontrustend profiel en uiterst harde persoonlijkheden. Vaak liggen deze meisjes die op intellectueel vlak al zeer volwassen zijn, aan de oorsprong van terroristische projecten .” 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20