Het aantal werknemers dat doorwerkt tijdens ziekte is vorig jaar met 41 procent gestegen tegenover 2019. Dat blijkt uit onderzoek door hr-dienstverlener Securex.
Het gaat om een omkering van een trend. Tussen 2014 en 2019 was er een daling merkbaar, van 20 naar 10 procent van de zieke werknemers. Maar de coronacrisis lijkt tot een mentaliteitswijziging geleid te hebben, want dat percentage steeg in 2021 weer tot ruim 14 procent. Één op de zeven zieke werknemers werkt dus altijd door, zo blijkt uit de enquête met 1.500 deelnemers.
Securex noemt het fenomeen “structureel presenteïsme”: zieke werknemers die systematisch geen ziektebriefje indienen, maar ervoor opteren om te gaan werken of om te telewerken. “Structureel presenteïsme is nefast voor de gezondheid van werknemers. Ze herstellen dan vaak niet volledig, wat het risico op burn-out of andere medische problemen vergroot,” zegt onderzoekster Heidi Verlinden in een persbericht.
Er lijkt ook een omgekeerd verband te bestaan. Ruim 36 procent van de bevraagde werknemers die blijven werken tijdens ziekte kampte in het jaar voorafgaand aan de enquête met psychologische problemen zoals stress en depressie, tegenover slechts 16 procent van de werknemers die nooit werken wanneer ze ziek zijn.
60 procent efficiëntie
De “doorwerkers” hebben achteraf ook vaker last van motorische problemen, zoals rugpijn of spijsverteringsklachten. Uit de studie blijkt ook nog dat een werknemer die ziek is voor ongeveer 60 procent efficiënt werkt in vergelijking met een gezonde toestand.
Steeds doorwerken bij ziekte wordt vaker gedaan door hoger opgeleiden, bedienden, in de privésector en in kleine ondernemingen tot vijf werknemers. Verlinden: “De toename van telewerk omwille van het coronavirus heeft aangezet tot meer ziek doorwerken. Zieke medewerkers die telewerken hebben dan een andere omgeving waarin ze rustig en veilig kunnen werken, zonder eventueel een collega te besmetten.”
(fjc)