Deze 3 tekenen signaleren burn-out

Steeds meer mensen missen enkele weken werk door een burn-out. Volgens de WHO kan u burn-out leren herkennen voor die in alle hevigheid toeslaat.

Burn-out is één van de grote uitdagingen in de mentale gezondheidssector. In 2019 steeg het aantal patiënten die langer dan een jaar thuis zat met een psychische aandoening met 39 procent. Dat cijfer is vooral te wijten aan burn-outs.

Om die te voorkomen, is het belangrijk om preventief te werken. De wereldgezondheidsorganisatie WHO wijst op drie kenmerken die burn-out signaleren. Volgens de WHO gaat het om ‘een uitgeput gevoel, mentale afstand van de job en slechtere prestaties op het werk.’

Maar ook voor de burn-out toeslaat, kan u al enkele symptomen herkennen. Siobhán Murray, een psychotherapeute uit Dublin, schreef er een boek over. In The Burnout Solution heeft ze het over bepaalde gedragingen die op beginnende burnout wijzen.

Slechte gewoonten

‘Als u slechte gewoontes begint te ontwikkelen, zoals meer alcohol drinken, uw suikerintake verhogen om door de dag te geraken of dergelijke. Kijk ook uit voor een niet weggaande vermoeidheid. Als u bijvoorbeeld goed geslapen heeft, maar omstreeks tien uur al opnieuw naar bed wil gaan, of zelfs de energie niet heeft om te gaan wandelen, dat zijn tekenen van aankomende burnout’, zegt Murray.

Stress en angst en de daarbij horende adrenaline-opstoot, kunnen op elke job voorkomen, vertelt de auteur aan BBC. ‘Maar als een groot project voorbij is, en je ligt achteraf nog steeds wakker van de stress, dan kan dat een rode vlag zijn voor burn-out.’

Nog zo een rode vlag is toenemend cynisme. ‘Wie denkt dat zijn werk weinig waarde heeft en sociale gelegenheden begint te vermijden, wordt ook vatbaarder voor teleurstellingen.’ Die werken dan weer burn-out in de hand.

Recupereren

Wat moet u doen als u voelt dat er een burn-out zit aan te komen? ‘Eerst en vooral kijken we naar wat u kan doen om uw leven eenvoudiger te maken. Wat kan u nu tijdelijk of permanent loslaten’, vraagt Murray dan. ‘En dan kijken we naar hoe u kan recupereren. Bijvoorbeeld door veel te slapen en goed uit te rusten.’

Uiteraard, onderstreept Murray, kan er ook een mismatch zijn tussen het bedrijf waar u werkt en uw persoonlijke waarden. Dan dringt een verandering van werk zich op. Dat kan in het bedrijf zelf, maar vaak is ook een inhoudelijk andere koers varen een mogelijkheid.

Meer