Einde ziektebriefje voor 1 dag: nieuwe regeling geldt wel niet voor iedereen

De kogel is door de kerk: wie voortaan één dag afwezig is op het werk moet niet langer een ziektebriefje voorleggen aan de werkgever. Dat hebben de bevoegde ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Pierre-Yves Dermagne (PS) vrijdag bekendgemaakt na een ministerraad. De nieuwe regeling geldt wel niet voor iedereen.

Zoals afgesproken in het begrotingsakkoord voor dit jaar heeft de federale regering komaf gemaakt met de verplichting om een ziektebriefje aan je werkgever te bezorgen wanneer je wegens ziekte een dag niet kan werken. De principiële beslissing over het ziektebriefje viel al maanden geleden, maar werd vrijdag concreet afgeklopt.

Met die nieuwe regeling is een eerste belangrijke stap gezet richting het afbouwen van de berg paperassen voor de huisartsen. Die hadden onlangs nog hun ongenoegen geuit over de administratieve rompslomp van allerhande overbodige documenten, waaronder dus het ziekteattest.

Wat betekent de nieuwe regeling voor jou?

Dankzij de nieuwe regeling kan je tot drie keer per jaar één dag afwezig zijn op het werk wegens ziekte zonder dat je moet aankloppen bij de huisarts voor een ziektebriefje. Vanaf de vierde keer moet je wel in het bezit zijn van zo’n document. Ook wanneer je meerdere dagen afwezig bent, moet je nog altijd een ziekte-attest kunnen voorleggen aan je werkgever.

Vandenbroucke merkte vrijdag wel op dat er over de bovenstaande regeling geen specifieke wetgeving bestaat, maar dat bedrijven daarin behoorlijk vrij zijn. “Het betekent dus niet dat er geen controle meer kan zijn”, aldus de minister. “De werkgever kan nog steeds vragen dat een werknemer hem belt en de reden voor afwezigheid uitlegt.”

Niet voor alle bedrijven

De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag geldt overigens niet voor alle bedrijven. Op dit moment is die regeling enkel van toepassing voor bedrijven met minstens vijftig werknemers. In kleine en middelgrote ondernemingen blijft het medisch attest bij één dag wel behouden.

Binnen een jaar volgt er wel een evaluatie van de maatregel. Dan bekijkt de regering of hij ook kan gelden voor bedrijven vanaf 20 personeelsleden.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20