Sociaal akkoord voor heropstart in de maak

Vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, staan op de zucht van een akkoord over de heropstart van de niet-essentiële bedrijven. Dat heeft persagentschap Belga uit goede bron vernomen.

Vakbonden en werkgevers onderhandelen al enkele dagen over een kader voor die heropstart. Een akkoord is in de maak, zo is in onderhandelaarskringen vernomen.

Bonden en werkgevers zouden vandaag groen licht geven, op basis van een gids van aanbevelingen die wordt opgesteld door de Hoge Raad voor Preventie.

Die richtlijn bestaat uit bijna 30 pagina’s aanbevelingen en veiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld over hoe elkaar te begroeten op de werkvloer, hoe pauzes te nemen of hoe werkposten aan de lopende band ingericht moeten worden. Vandaag zou die gids definitief worden afgewerkt.

Daarin is ook ruimte voor de sociale inspectie. Die moet zijn werk kunnen blijven doen, zo dringen de vakbonden aan. De verschillende sectoren zullen ook de nodige vrijheid krijgen om de aanbevelingen in te vullen. Een datum voor de heropstart maakt geen deel uit van het akkoord. Dat is een beslissing van de Veiligheidsraad.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20