Zo ziet het leven er na de lockdown uit volgens de groep van experten

Vanaf 4 mei mogen we weer familie en vrienden ontmoeten, maar alleen in kleine groepen. Dat staat in een rapport van de Groep van Experts belast met de Exitstrategie (GEES), dat de Franstalige krant Le Soir deels kon inkijken.

Niet verrassend zal de exit uit de quarantaine in fases verlopen. Vanaf 4 mei mogen de activiteiten die nu als niet-essentieel worden beschouwd deels worden hervat: Le Soir vermeldt onder meer de bouw-, transport- en industriesector.

Ook zouden winkels opnieuw mogen openen, net als overheidsinstellingen, garages, banken en verzekeringen. Maar telewerk zal wel verplicht blijven waar mogelijk.

Sociaal leven

De GEES voorziet dat we opnieuw kunnen samenkomen met familie of dichte vrienden, maar in groepen van niet meer dan 10 personen en alleen in het weekend. De groep van experts pleit voor de heropening van parken, speeltuinen en sportclubs, maar enkel voor sporten in de buitenlucht – zoals tennis en golf – en met een maximum van twee personen.

Scholen

De heropening van scholen heeft al tot serieuze debatten geleid. De experten mikken op 18 mei, initieel alleen voor kleuterscholen. De lagere scholen worden geleidelijk heropend, met prioriteit voor zesdejaars. Hetzelfde geldt voor de laatstejaars in het middelbaar.

Het opnieuw opendoen van cafés en restaurants is nog niet aan de orde van de dag.

Testen

Alle maatregelen komen er op voorwaarde dat de social distancing gerespecteerd wordt, mensen zich aan de hygiëneregels houden, de reisrestricties blijven bestaan en er 40.000 tests per dag worden gedaan.

Van dat laatste zijn we nog ver verwijderd. Op dit moment zitten we aan 10.000 tests per dag, maar minister Philippe De Backer (Open Vld) wil dat aantal opdrijven. Dinsdag kondigde hij aan dat hij iedereen met griepsymptomen wil testen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20