Slechts een land in de eurozone heeft een groter begrotingstekort dan België

De Europese Commissie heeft de herfstvooruitzichten voor de Europese economie voorgesteld. Daaruit blijkt onder meer dat ons land één van de grootste begrotingstekorten van de eurozone heeft.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de energiecrisis heeft België verschillende maatregelen genomen om de koopkracht van de burgers te beschermen. Daar kwam nog eens de torenhoge inflatie bij, waardoor de uitkeringen en overheidslonen werden aangepast aan de stijgende levensduurte. Al die elementen zetten de overheidsfinanciën onder druk.

In het nieuws: In de herfstprognoses van de Europese Commissie lezen we dat het Belgische begrotingstekort zal oplopen van 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2022 naar 4,9 procent dit en volgend jaar. In 2025 zou het deficit zelfs de kaap van 5 procent ronden.

  • Het wegvallen van energiesteun en meer inkomsten uit de vennootschapsbelasting stabiliseren het tekort in 2024 op 4,9 procent van het bbp. 
  • De verdere toename tot 5 procent in 2025 zal volgens de Europese Co
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer