September was allesbehalve een topmaand voor de beurzen: wat mogen we in oktober verwachten?

Na een stevige hausse sinds de start van de coronacrisis hebben verschillende beursindexen de afgelopen maand wat terrein moeten prijsgeven. Hoe komt dat? En wat mogen we verwachten in oktober?

Verschillende analisten hadden ervoor gewaarschuwd: september zal geen topmaand zijn voor de aandelenbeleggers. Zelfs de Europese beurswaakhond ESMA waarschuwde voor een terugval op de beurzen. “Zowel grote, institutionele investeerders als kleine beleggers moeten er rekening mee houden dat de risico’s op een ‘mogelijk beduidende’ marktcorrectie flink zijn toegenomen”, klonk het bij de start van september.

Verlies op de beurzen

Nu de eerste schoolmaand is afgelopen merken we inderdaad op dat verschillende beursindexen terrein hebben moeten prijsgeven. De Belgische sterindex verloor 3,75 procent en zakte tot 4.150 punten. De Eurostoxx50 zakte met 4,2 procent tot 4.060 punten.

Ook in de Verenigde Staten kleurden de belangrijkste beursindexen rood in september. De S&P500 verloor 4,8 procent en sloot de maand af op iets meer dan 4.300 punten. De Nasdaq dook 5,6 procent in het rood tot 14.450 punten. Tot slot nam de Dow Jones een duik van 4,15 procent en eindigde in september op 33.870 punten.

De dalingen in september zijn grotendeels te verklaren door de schuldencrisis bij het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande. We hebben op maandag 20 september een grote daling opgetekend op de beurzen als gevolg van de precaire situatie bij het Chinese bedrijf. Ook de crypto’s bleven niet gespaard.

Stijgende rente

Daarnaast stak de vrees voor een stijgende rente opnieuw de kop op. De Amerikaanse tienjaarsrente is in september gestegen van 1,3 tot 1,48 procent. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei na de jongste rentevergadering dat de centrale bank mogelijk de rentes in 2022 al zal verhogen. Eerder was er nog sprake van een eerste verhoging in 2023. Een stijgende rente is voornamelijk slecht nieuws voor de techbedrijven, waarvan de aandelenkoersen gestoeld zijn op de toekomstige winsten.

In september bleek ook uit een interne langetermijnprognose dat de Financial Times kon inkijken dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente wel eens sneller zou kunnen verhogen dan verwacht. Op basis van de langetermijnverwachting voor de inflatie zou de rente over twee jaar, in 2023, kunnen gaan stijgen. In een reactie aan de Amerikaanse zakenkrant liet de ECB weten dat dit op geen enkele manier in de officiële prognoses zit.

En oktober?

En wat brengt oktober? Die maand heeft geen al te goede reputatie bij de beleggers. De crashes van 1929, 1987 en de wereldwijde financiële crisis in 2008 startten allemaal in die maand. Toch moeten beleggers zich niet al te veel zorgen maken. Als we naar de historische maandprestaties kijken, zien we dat oktober niet de minst rendabele maand voor beleggers is. Gegevens van de onafhankelijke broker LPL Financial leren dat oktober sinds 1950 de zevende beste maand voor beleggers is. De afgelopen tien jaar staat de herfstmaand zelfs op vierde plaats.

Hoe dan ook wordt de maand oktober als een volatiele maand ervaren door veel beleggers. “Oktober staat bekend om een aantal spectaculaire crashes en velen verwachten dat er dit jaar weer slechte dingen zullen gebeuren”, zei Ryan Detrick, hoofd marktstrateeg bij LPL Financial, in een reactie aan de nieuwssite USA Today. “Maar de waarheid is dat deze maand gewoon verkeerd begrepen wordt, want historisch gezien is het ongeveer een gemiddelde maand.”

Een aantal twijfels

Dit jaar brengt de maand oktober wel een aantal twijfels met zich mee. Hoe zal de situatie bij Evergrande verder evolueren? En gaat de Amerikaanse regering een akkoord bereiken over een verhoging van het schuldenplafond alvorens de deadline op 18 oktober afloopt? Dergelijke zaken kunnen een enorme impact op de beurzen hebben. Als de Amerikaanse regering bijvoorbeeld geen akkoord bereikt over een verhoging van het schuldplafond dreigt een nieuwe shutdown. De Amerikaanse president Joe Biden kon een eerste shutdown (tijdens zijn ambt) vrijdag op het nippertje vermijden door een noodwet goed te keuren.

Naast Evergrande en de Amerikaanse begroting maken de beleggers zich ook zorgen over onder meer de oplopende rentes en de Delta-variant. Cijfers van het persagentschap Reuters leren dat het coronavirus al aan 5 miljoen mensen wereldwijd het leven heeft gekost. De maand oktober belooft dus een spannende maand te worden.

Lees ook:

Meer