Moeten we ons opmaken voor een forse beurscorrectie in september?

Na zeven maanden van stijgingen worden de aandelen geconfronteerd met tal van potentiële risico’s die ervoor kunnen zorgen dat september de slechtste maand van het jaar kan worden voor aandelenbeleggers.

Waarom is dit belangrijk?

De S&P500 en de Nasdaq hebben de maand augustus afgesloten op een recordkoers. De afgelopen maanden lijken de beurzen dan ook de wind in de zeilen te hebben. Daardoor neemt de vrees toe dat een correctie om de hoek lonkt. Sommige experts verwachten dat die er al in september kan komen.

Volgens het analistenbedrijf CFRA leert de geschiedenis ons dat september doorgaans een slechte maand is voor beleggers. Sinds de tweede wereldoorlog is de S&P500 slechts 45 procent van de tijd positief geweest tijdens september. Tijdens die maand werd er de afgelopen decennia een daling opgetekend van gemiddeld 0,56 procent. Dat maakt van september historisch gezien de slechtste maand van het jaar.

Analisten benadrukken dat het geen zekerheid is dat de beurzen terrein gaan prijsgeven in september, maar ze merken wel op dat de risico’s zijn toegenomen. Ze hebben het daarbij over potentiële wijzigingen in het beleid van de Federal Reserve, de verspreiding van de Delta-variant en politieke risico’s.

Wat doet de Fed?

De ergste septemberdalingen worden doorgaans opgetekend tijdens het eerste jaar van een presidentiële termijn. Gemiddeld is de S&P500 in die jaren met 0,73 procent gedaald. CFRA ontdekte ook dat in jaren waarin de S&P500 zowel in juli als in augustus nieuwe hoogtepunten bereikte – zoals dit jaar – de index gemiddeld 0,74 procent daalde en slechts 43 procent van de tijd steeg.

De S&P500 steeg in augustus met bijna 3 procent. Als we naar de jaarprestatie tot nu toe kijken, zien we dat de index al is gestegen met 20,4 procent.

Een van de belangrijkste vragen is: wat doet de Federal Reserve deze maand? Het banenrapport kan daar een belangrijke rol bij spelen. Volgens de Dow Jones verwachten economen dat er in augustus 750.000 banen zijn bijgekomen. Analisten gaan ervan uit dat de Federal Reserve al in september de afbouw van het opkoopprogramma zal aankondigen als er veel meer jobs zijn bijgekomen dan verwacht. Als die gegevens tegenvallen, kan de centrale bank een verstrakking van het beleid enkele maanden uitstellen.

Verwacht wordt dat een geleidelijke afbouw van het opkoopprogramma een verhoging van de belangrijkste rentetarieven met zich meebrengt. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, liet vorige week weliswaar weten dat die twee zaken niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Impact van Delta-variant

Voorts mogen we de Delta-variant niet uit het oog verliezen. Daardoor hanteren verschillende landen nog steeds allerhande maatregelen om de pandemie in te dammen. Sommige landen hebben die in de jongste weken zelfs verstrengd. Ondertussen zijn we in veel landen ook op een punt gekomen dat het almaar moeilijker wordt om mensen te overtuigen zich te laten vaccineren. Dat is onder meer het geval in de Verenigde Staten.

Dat leidt ertoe dat in sommige regio’s de coronacijfers zorgwekkend hoog blijven. In de Verenigde Staten komen er dagelijks zo’n 160.000 nieuwe besmettingen bij. Indien de situatie aan de overkant van de Atlantische Oceaan niet snel verbetert, kan de Federal Reserve overwegen om het opkoopprogramma op een later tijdstip af te bouwen.

Amerikaanse inflatie scheert hoge toppen

Ook het inflatiecijfer blijft een belangrijke factor. De Amerikaanse inflatie kwam in juli uit op 5,4 procent. Een aanhoudende hoge inflatie kan ervoor zorgen dat de Amerikaanse langetermijnrente stijgt, wat nefast is voor de aandelenmarkten.

Julian Emanuel, hoofd aandelen- en derivatenstrategie bij BITG, merkte in een reactie aan CNBC op dat ook het vertrek van de VS uit Afghanistan een impact kan hebben op de beurzen. “De politieke gevolgen kunnen van langere duur zijn, vooral als er tekenen zijn van een grotere instabiliteit in de regio”, klonk het.

Hij benadrukte daarbij dat de markt zich momenteel blindstaart op het rentebeleid van de Federal Reserve. “Ik zeg niet dat de markt de komende maand zal dalen, maar vanuit ons oogpunt is er veel zelfgenoegzaamheid en geloof dat zolang de Fed de rente niet verhoogt, de markt niet kan dalen.”

En in Europa?

Ook in onze contreien neemt de kans toe dat er een correctie in de maak is. De Europese beurswaakhond ESMA acht de kans zelfs bijzonder groot dat de financiële markten een dreun krijgen. “Nu de Europese financiële markten in de eerste jaarhelft hun herstel hebben voortgezet noteren ze aan waarderingen rond of zelfs boven de niveaus die we voor de coronacrisis hebben gezien”, merkte de toezichthouder woensdag op.

Volgens de ESMA nemen de beleggers veel meer risico’s, wat tot grotere volatiliteit kan leiden op de beurzen. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde meme-andelen en de cryptomunten.

“Zowel grote, institutionele investeerders als kleine beleggers moeten er rekening mee houden dat de risico’s op een ‘mogelijk beduidende’ marktcorrectie flink zijn toegenomen”, aldus de ESMA. “De economische vooruitzichten zijn verbeterd in de eerste jaarhelft, maar daar staan stijgende waarderingen van alle activaklassen, koersschommelingen in crypto en het toenemende risico op grote tegenvallers tegenover.”

(mah)

Lees ook:

Meer