Fed-bestuurder Charles Evans: “De huidige inflatiepiek mag de Federal Reserve er niet toe aanzetten het monetaire beleid voortijdig te verstrakken”

De Amerikaanse inflatie scheert hoge toppen. Binnen de Federal Reserve gaan er dan ook meer en meer stemmen op om het beleid te verstrakken. Volgens Charles Evans, CEO van de Chicago-Fed, is het te vroeg om de koers te wijzigen.

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten kampten de afgelopen maanden met een torenhoge inflatie. In juli bedroeg die 5,4 procent, het hoogste cijfer in bijna 13 jaar. Bij de Federal Reserve gaan er dan ook meer en meer stemmen op om het beleid te verstrakken. Al staat niet iedereen te springen om dat te doen. Evans wil bijvoorbeeld nog even wachten om het roer om te gooien.

Evans is op dit moment geen voorstander van een verstrakking van het monetaire beleid. “We hebben meer arbeidsgegevens nodig alvorens veranderingen kunnen worden aangebracht, en er is meer zekerheid nodig dat het tempo van de prijsstijgingen boven het streefcijfer van 2 procent van de Fed zal blijven”, zei hij dinsdag tijdens een online vergadering met enkele journalisten.

“Hoge inflatie is tijdelijk”

“We boeken vooruitgang … We zijn goed op weg, tot het punt waarop het gepast zou zijn voor de Fed om te beginnen met het afbouwen van haar opkoopprogramma en de rente te verhogen”, vervolgde hij. De Amerikaanse centrale bank koopt maandelijks 120 miljard dollar aan schuldpapier op. De Fed-bestuurder denkt dat een oordeel tegen het einde van het jaar geveld kan worden. 

Evans is er samen met enkele andere Fed-bestuurders van overtuigd dat de inflatie van tijdelijke aard is. Voorts wil hij dat de Fed alles in het werk stelt om maximale werkgelegenheid te bereiken.

Tijdens de jongste vergadering van de Federal Reserve bleek uit de notulen dat verschillende functionarissen verwachten dat eerder dan verwacht aan de voorwaarden om het beleid te verstrakken zal worden voldaan. Afgelopen vrijdag zei Robert Kaplan, CEO van de Dallas-Fed, dat het beter is om de pandemische stimulus vroeger dan later af te bouwen. Hij is ervan overtuigd dat de inflatie verder kan oplopen als dat niet gebeurt.

2 of meer dan 3 procent?

Volgens Evans is het niet zozeer belangrijk wanneer de Fed het beleid verstrakt, maar moet er meer aandacht gaan naar de mate waarin de Fed zich houdt aan het nieuwe kader dat zij vorig jaar heeft vastgesteld. “Nu moet de centrale bank aantonen dat ze alles in het werk wil stellen om een maximale werkgelegenheid en een inflatiecijfer van 2 procent op lange termijn te bereiken”, zei hij.

Evans verwacht dat de inflatie volgend jaar zal schommelen rond 2 procent. Dat is meteen ook een van de redenen waarom hij ervan overtuigd is dat de Federal Reserve niet te snel op de rem moet gaan staan. Collega’s van hem verwachten dat de inflatie (op jaarbasis) volgend jaar wel eens zou kunnen oplopen tot 3 procent of meer.

De Federal Reserve maakt later vandaag het inflatiecijfer van juli bekend. Verwacht wordt dat die vlotjes boven de 2 procent zal uitkomen. In juni klokte de Amerikaanse inflatie af op 5,4 procent, het hoogste punt in bijna 13 jaar.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20