Inflatie Verenigde Staten stijgt naar het hoogste niveau in bijna 13 jaar

Er lijkt maar geen einde te komen aan de oplopende inflatie in de Verenigde Staten (VS). Na de kaap van 5 procent te ronden in mei bedroeg de inflatie in juni 5,4 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna 13 jaar.

Waarom is dit belangrijk?

De inflatie in de Verenigde Staten zit al enkele maanden stevig in de lift. De enorme prijsstijgingen voeren de druk op de Federal Reserve op om het monetaire beleid te verstrakken. In juni kondigde de Amerikaanse centrale bank al aan dat het de rente tot twee keer toe kan verhogen in 2023.

Met een toename van maar liefst 5,4 procent op jaarbasis kwam de Amerikaanse inflatie in juni uit op het hoogste niveau sinds augustus 2008, net voor het dieptepunt van de financiële crisis. Daarmee klopt de prijsstijging de verwachting van de analisten bevraagd door Dow Jones. Die gingen uit van een inflatie van 5 procent. Een herhaling van de geldontwaarding in mei dus.

Hoe gaat de Federal Reserve reageren?

De kerninflatie, zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen, steeg met 4,5 procent. Dat is de sterkste stijging sinds september 1991. Dat is eveneens meer dan wat de analisten voor ogen hadden. Zij hadden een stijging verwacht van 3,8 procent.

De prijsstijgingen zijn het gevolg van verschillende factoren, zoals flessenhalzen in de toeleveringsketen en een oplopende vraag naarmate de coronapandemie aan kracht verliest. Voorts worden de prijsstijgingen op jaarbasis vergeleken met een periode waarin de economie met moeite weer op gang kwam.

Ook nu rijst de vraag hoe de Federal Reserve zal reageren op het inflatienieuws. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zal woensdag en donderdag het Huis en de Senaat te woord staan in afzonderlijke gesprekken. Hij blijft er tot op heden van overtuigd dat de oplopende inflatie tijdelijk is als gevolg van ontwrichtingen in de heropenende economie na de coronacrisis.

“Inflatie zal nog tijdje hoog blijven”

James Knightley, econoom bij ING, verwacht dat de inflatie in het derde kwartaal zal afzwakken. “Maar we zijn niet zo optimistisch als de Federal Reserve. Die denkt dat de inflatie snel zal zakken tot 2 procent. Wij blijven twijfelen aan het verhaal van de Fed dat de inflatie “van voorbijgaande aard” is en zien in plaats daarvan het risico dat de inflatie nog vele maanden hoog blijft”, klinkt het.

Ook Sarah House, senior econoom bij Wells Fargo, verwacht niet dat de inflatie snel fors zal zakken. “We zien gebieden waar de inflatiedruk zal aanhouden, zelfs nadat we enkele van die acute prijsstijgingen in een handvol sectoren achter ons hebben gelaten”, zei ze aan CNBC.

Desalniettemin liet de Amerikaanse centrale bank in juni weten dat het naar alle waarschijnlijkheid de rente tot twee keer toe zal verhogen in 2023. Sommige Fed-bestuurders, waaronder James Bullard, sluiten niet uit dat een eerste renteverhoging al voor 2022 zal zijn.

Het inflatienieuws heeft de Amerikaanse beurzen in mineur doen openen. Kort na het luiden van de openingsbel verloren de Dow Jones en Nasdaq 0,1 procent. De S&P500 moest eveneens 0,1 procent inboeten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20