Zorgen om oplopende inflatie en rente jagen beurzen lager

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag flink lager geëindigd door de toenemende zorgen over de oplopende rente en inflatie, hetgeen vooral groei-aandelen raakt. Ook de Amerikaanse beurzen verloren dinsdagavond fors terrein.

De Bel20-index daalde 1,27 procent tot 4.124,07 punten, waarmee Brussel dinsdag nog een van de beter presterende aandelenbeurzen in Europa was:

  • De STOXX Europe 600 index eindigde 2,2 procent in het rood op 452,35 punten.
  • De Duitse DAX liet een daling zien van 2,1 procent naar 15.248,56 punten.
  • De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 2,2 procent met een stand van 6.506,50 punten.
  • De Britse FTSE daalde dinsdag 0,5 procent naar 7.028,10 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag de beurzen dinsdag stevig onder druk staan, waarbij alleen de energiesector in het groen wist te blijven.

“Maandenlang is ons verteld dat de hoge inflatie tijdelijk is, maar het wordt in toenemende mate duidelijk dat de stijging van de energieprijzen, samen met de problemen in de aanvoerketen, een tegenwind zijn voor de economische groei en waarschijnlijk voor een scherpe vertraging van de economische activiteit gaan zorgen”, zegt Hewson.

Amerikaanse rente

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg dinsdag naar het hoogste niveau in drie maanden, tot 1,54 procent.

In een hoorzitting over het economisch herstel in de VS lieten Fed-voorzitter Jerome Powell en minister van Financiën Janet Yellen van zich horen. Powell herhaalde dat de Fed bijna toe is aan de afbouw van de stimuli, terwijl Yellen weer waarschuwde voor de catastrofale gevolgen wanneer het Amerikaans schuldplafond niet wordt verhoogd.

De hogere rente deed de beurskoersen van de grote Amerikaanse techbedrijven flink dalen. Hoe hoger de rente, hoe lager immers hun toekomstige cashflows en winsten gewaardeerd worden, wat nefast is voor hun theoretische beurswaarde. De techindex Nasdaq stond dinsdagavond met een verlies van 2,4 procent op de tabellen.

Lees ook: Oplopende inflatie: 7 redenen waarom de prijzen verder kunnen stijgen

Meer