Meer dan 12 biljoen dollar stroomde tijdens eerste jaarhelft naar de tien grootste beurzen

Tijdens de coronacrisis hebben meer mensen hun weg gevonden naar de beurswereld. Uit cijfers van Finbold, een nieuwssite voor beleggers, blijkt dat er tijdens de eerste jaarhelft van 2021 maar liefst 12 biljoen dollar werd belegd via de tien grootste beurzen ter wereld.

Volgens gegevens van Finbold is de marktwaarde van de tien grootste beurzen ter wereld tussen januari en juni 2021 cumulatief met 15,43 procent of zo’n 12 biljoen dollar gegroeid. De totale marktkapitalisatie bedroeg aan het begin van het jaar 78,54 biljoen dollar en steeg tot 90,66 biljoen dollar tegen het einde van de eerste helft van 2021.

New York Stock Exchange als koploper

De in de VS gevestigde beurzen bleven dominant, met de New York Stock Exchange als koploper. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar is de marktwaarde van die beurs gestegen van 21,36 biljoen dollar tot 25,30 biljoen dollar. De tweede plaats is weggelegd voor de Nasdaq. Die beurs kon een groei optekenen van 14,32 procent tot 22,11 biljoen dollar. De Shanghai Stock Exchange vervolledigt met een marktwaarde van 7,61 biljoen dollar de top 3. De marktkapitalisatie van de Chinese beursindex is tussen januari en juni toegenomen met 17,08 procent.

De market cap van de Euronext is dan weer gestegen met 32,17 procent tot 6,45 biljoen dollar. Dat is meteen de grootste toename op de markt. De gegevens over de beurskapitalisatie zijn afkomstig van de World Federation of Exchanges.

Stimuleringsmaatregelen doen ons beleggen

De oplopende marktkapitalisaties tonen aan dat er almaar meer beleggers hun weg naar de beurswereld vinden. Finbold merkt op dat het vertrouwen in de economie ook aan het herstellen is. Dat herstel is grotendeels te danken aan de wereldwijde vaccinatiecampagnes. “Sectoren die vorig jaar zwaar getroffen werden door de coronamaatregelen, zoals de luchtvaarsector en de horeca, hebben inmiddels ook een herstelbeweging ingezet”, aldus Finbold. “Ze treden daarmee in de voetsporen van de techaandelen, die vorig jaar een stevige boost hebben gekregen.”

Daarnaast mogen we de stimuleringsmaatregelen van de overheden en de centrale banken niet vergeten. De Europese Centrale Bank (ECB) koopt bijvoorbeeld nog maandelijks schuldpapier op via het zogenaamde PEPP-programma (Pandemic Emergency Purchase Programme). De Federal Reserve koopt dan weer 120 miljard dollar aan staatsobligaties en herverpakte hypotheekleningen op per maand.

Door die steunprogramma’s blijven de rentes laag. In ons land moet je bij het merendeel van de spaarboekjes tevreden zijn met een spaarrente van 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde spaarboekjes. Sommige banken, zoals ING en Triodos Bank, zijn er via omwegen weliswaar in geslaagd om de spaarrente tot 0 procent te laten zakken. Die lage rente zet almaar meer spaarders aan om op zoek te gaan naar alternatieven.

(am)

Lees ook:

Meer