Triodos Bank schaft klassieke spaarboekje af en zet spaarrente op 0 procent

De kleine duurzame bank Triodos stopt met het aanbieden van spaarboekjes en zet op 7 december de rente op huidige spaartegoeden op 0 procent. Daarmee worden Belgische spaarders voor het eerst geconfronteerd met een nultarief.

Een spaarboekje, dat officieel een gereglementeerde spaarrekening heet, is bij wet verplicht om een minimale rente van 0,11 procent te garanderen. Triodos Bank omzeilt die wettelijke drempel nu door de spaarboekjes simpelweg af te schaffen. De bank biedt voortaan alleen niet-gereglementeerde spaarrekeningen aan, waarvoor de minimumrente niet geldt.

Nulrente aanvaarden of vertrekken

De bank informeerde vandaag haar klanten per brief en via e-mail dat hun bestaande – gereglementeerde – Triodos spaarrekening op 7 december zal ophouden te bestaan. De circa 72.000 Triodos-spaarders hebben tot 1 december de keuzemogelijkheid: hun spaargeld laten overzetten naar de nieuwe spaarrekening bij Triodos Bank, of naar een spaarrekening elders.

Triodos Bank biedt voortaan twee nieuwe niet-gereglementeerde spaarrekeningen met 0 procent rente op spaartegoeden: de Triodos Impact Savings en de Triodos Impact Savings Junior.

Voor bedragen boven de 500.000 euro, past de bank voortaan een negatieve rente toe van -0,50 procent.

Europese Centrale Bank

De aanhoudende lage rente en de sterk stijgende kosten in de sector liggen aan de basis van die beslissingen, zegt de bank in een mededeling.

Directeur Thomas Van Craen, directeur van Triodos Bank België: ‘Onze kosten om financiële criminaliteit tegen te gaan en tegemoet komen aan de strengere regulering voor privacy- en dataveiligheid, stijgen almaar. Wij moeten bovendien, net als alle banken, een deel van het spaargeld liquide houden. Dat deel staat bij de Europese Centrale Bank en daar betalen wij een negatieve interest op. Dat kost ons ook geld. Tegelijkertijd drukken de historisch lage interesten de inkomsten op kredieten naar beneden.’

Triodos Bank behoort tot een Europese groep met Nederlands hoofdkwartier.

Precedent?

Het is wellicht de eerste keer dat gewone particuliere klanten in België geconfronteerd worden met een nulrente. De grote vraag nu is of andere, grotere banken gaan volgen.

De Nederlandse beleggersbank BinckBank rekent vanaf deze maand wel al 0,5 procent bewaarrente aan op geldbedragen boven 25.000 euro. En sommige grootbanken hebben voor professionele klanten eerder al de gereglementeerde spaarboekjes stopgezet, om ze te vervangen door niet-gereglementeerde.

Lees ook:

Meer