Samsung investeert 356 miljard dollar in ontwikkeling innovatieve technologie

De technologiereus Samsung zal de komende vijf jaar 356 miljard dollar investeren, om de groei van de productie van halfgeleiders en andere technologieën te versnellen. Het nieuwe bedrag is een stijging met meer dan een derde ten opzichte van de investeringen in de afgelopen vijf jaar.

Het nieuwe investeringsplan zou moeten zorgen voor “groei op lange termijn van de strategische divisies van het bedrijf, zoals de chipsector. Daarnaast zullen de investeringen het wereldwijde industriële ecosysteem van cruciale technologie helpen versterken”, aldus het bedrijf.

Samsung voegde daaraan toe dat 80 procent van de investeringen zullen worden gedaan in Zuid-Korea. “Het veiligstellen van de binnenlandse toeleveringsketen van chips en halfgeleiders is namelijk van strategisch belang voor de economische veiligheid van Zuid-Korea”, aldus Samsung. De investeringen zullen naar verwachting 1,07 miljoen banen opleveren. Samsung noemde daarbij halfgeleiders, biofarmaceutica, kunstmatige intelligentie als de toekomstige groeifactoren van de techgigant.

Het technologiebedrijf zal investeren in biofarmaceutica, met haar dochterondernemingen Samsung Biologics en Samsung Bioepis.

Cruciale rol Zuid-Korea

De aankondiging komt er nadat de Amerikaanse president Joe Biden zijn eerste bezoek aan Zuid-Korea bracht als leider van de VS. Hij bezocht een halfgeleiderfabriek van Samsung in Pyeongtaek, waarbij hij de rol van de Zuid-Koreaanse reus bij het veiligstellen van de wereldwijde toeleveringsketen van microchips onderstreepte.

“Zuid-Korea en de Verenigde Staten moeten samenwerken om onze toeleveringsketen veerkrachtig, betrouwbaar en veilig te houden”, aldus de president. Biden noemde daarbij de geproduceerde halfgeleiders een “wonder van innovatie”, die van cruciaal belang zijn voor de wereldeconomie.

Samsung SDI, de batterij-unit van het concern, zal deze week een nieuwe batterijfabriek in de Amerikaanse staat Indiana aankondigen. In 2025 moet de fabriek operationeel zijn met een jaarlijkse productiecapaciteit van 23 gigawattuur. Samsung heeft in de VS ongeveer 20.000 mensen in dienst.

Een belangrijke leverancier van Samsung is het Taiwanese Foxconn, dat eerder dit jaar zijn productielijnen moest sluiten in het Chinese Shenzhen als gevolg van lockdowns. Het bedrijf worstelt al lange tijd met de lokale coronamaatregelen, waardoor de productie van verschillen elektronica van Samsung serieuze vertraging oploopt.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20