China’s “Silicon Valley” gaat in lockdown; wat betekent dit voor techreuzen Apple en Samsung?

China voert een nieuwe lockdown in na berichten over nieuwe gevallen van het coronavirus in het land. Het zuidelijke technologische centrum, Shenzhen, is afgesloten. Dit betekent dat meer dan 17 miljoen Chinezen nu thuis vastzitten, met alle gevolgen van dien voor tal van sectoren.

De lancering van de nieuwe iPhone SE 2022 zou wel eens problemen kunnen ondervinden. Door de lockdown in Shenzhen heeft de belangrijkste toeleverancier van Apple, Foxconn, geen andere keuze dan zijn deuren te sluiten tot op zijn vroegst 20 maart. Alle bedrijven in de stad die niet betrokken zijn bij essentiële openbare diensten moeten hun productie staken of overgaan tot telewerken.

Nieuwe tekorten in het vooruitzicht?

Een week sluiting klinkt misschien niet veel, maar het kan grote gevolgen hebben voor de orders van bedrijven, vooral omdat de technologiesector al enkele maanden onder druk staat door een tekort aan computerchips en problemen met de toeleveringsketen.

De gevolgen van de nieuwe vergrendeling zouden het meest gevoeld kunnen worden door Apple, dat onlangs nieuwe producten heeft geïntroduceerd, waaronder een nieuwe iPhone en een krachtige Mac. Nu zijn belangrijkste leverancier is stilgelegd, zijn de voorraden wellicht beperkt, waardoor het Amerikaanse bedrijf mogelijks niet aan de vraag van de klanten kan voldoen, ook al heeft Apple zeker hard gewerkt om grote voorraden aan te leggen voor zijn producten.

Een echt technologiecentrum

Apple is niet het enige bedrijf dat door het besluit van de Chinese regering wordt getroffen. Shenzhen is de thuishaven van veel fabrieken die banden hebben met technologiebedrijven. Foxconn werkt niet alleen met Apple. De fabrikant is ook een belangrijke leverancier van Samsung.

Bovendien zijn de hoofdkantoren van veel technologiebedrijven, zoals Huawei, Tencent en Oppo, in Shenzhen gevestigd. De nieuwe inperking door Peking kan gevolgen hebben voor hun zaken.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20