iPhone-fabrikant Foxconn worstelt met stijgende inflatie, oorlog in Oekraïne en lockdowns in China

De Taiwanese fabrikant Foxconn, die onder andere de Apple iPhones fabriceert, waarschuwde deze week dat de omzet van het bedrijf in het lopende kwartaal zou kunnen dalen. Dit vanwege de stijgende inflatie, afkoelende vraag naar elektronica en de nog altijd heersende problemen met de toeleveringsketen in China.

“Er zijn op dit moment veel onzekerheden op de markt”, vertelt voorzitter Liu Young-way aan Reuters, waarbij hij onder meer de pandemie, geopolitieke risico’s en de huidige inflatie aanhaalt. 

Het Taiwanese bedrijf heeft net als andere fabrikanten te kampen met een ernstig tekort aan chips, wat de productie van onder andere smartphones schaadt. Voornamelijk Apple lijkt hier het slachtoffer van te zijn. Het bedrijf waarschuwde onlangs dat de problemen met de toeleveringsketen en het tekort aan onderdelen, de omzet in het huidige kwartaal met 4 miljard dollar zou kunnen schaden

De oorlog in Oekraïne lijkt hier een serieuze rol in spelen. Veel grondstoffen die nodig zijn om computerchips te maken – zoals neon en palladium – worden voornamelijk in Oekraïne of Rusland geproduceerd.

Maar ook de strenge coronamaatregelen in China hebben Foxconn serieus gehinderd. Door de verschillende lockdowns is de vraag naar elektronische producten in het land namelijk hard gedaald, aangezien veel Chinezen opgesloten binnen moesten blijven. 

Fabrieken gesloten

Daarnaast is er nog de lockdown van de miljoenenstad Shanghai. Eind april was Foxconn gedwongen om zijn activiteiten in de stad stil te leggen, vanwege een toename van Covid-19-gevallen. De productie in twee fabrieken werd hierdoor opgeschort, wat een serieus effect heeft gehad op de toeleveringsketen. 

Als oplossing moest de fabrikant gaan werken met een “gesloten-lussysteem”, wat betekent dat niemand de fabriek in of uit mag gaan. Werknemers woonden en werkten fulltime in de fabriek, waar elke werknemer een slaapzak en een matras kreeg om op te slapen.

De huidige financiële voorspelling van Foxconn versterkt de urgentie voor het bedrijf om zijn afhankelijkheid van smartphones en consumentenelektronica, die iets meer dan de helft van zijn inkomsten uitmaakt, te verminderen en diversifiëren.

Begin februari zag Foxconn echter nog licht aan de horizon, waar het verwachtte dat de chiptekorten eerder dit jaar zouden verbeteren. De oorlog in Oekraïne en de inflatie gooiden echter roet in het eten.

Lockdown Shanghai

De Chinese megastad, met 26 miljoen inwoners, is al sinds 27 maart in lockdown. In de strijd om het coronavirus uit te roeien, legden de autoriteiten van de stad strenge beperkingen op aan haar inwoners. Miljoenen Chinezen belandden in strikte quarantaine, wat tot wanhopige situaties leidde.

Ook de autofabrikant Tesla ging gebukt onder de druk van de lockdown. Volgens een rapport van Bloomberg moest de fabriek, net als die van Foxconn, heropend worden in een “gesloten-lussysteem”, om te kunnen blijven produceren.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20