Er is licht aan de horizon: Foxconn zegt dat chiptekort dit jaar afneemt

De Taiwanese fabrikant Foxconn, die onder andere de Apple iPhones fabriceert, zegt te verwachten dat de tekorten aan componenten dit jaar zullen verbeteren. Al in het eerste kwartaal van dit jaar zullen er al aanzienlijke verbetering waar te nemen zijn.

Zo wordt Apple al meer dan een jaar geteisterd door een tekort aan onderdelen voor hun producten. Net als vele andere fabrikanten waren er veel problemen door onder andere de aanhoudende chiptekorten. Vanwege de schaarste kon het technologiebedrijf lange tijd niet de grote vraag naar de iPhone 13 beantwoorden. Mede dankzij de opoffering van een deel van de iPad-productie, kon het bedrijf de verliezen nog compenseren. De productie van de tablets werd met 50 procent verminderd.

Licht aan de horizon

Foxconn stelt nu echter dat het licht aan de horizon ziet. “Er zal een grote verbetering zijn in de tekorten aan onderdelen in het eerste kwartaal”, aldus James Wu, woordvoerder van Foxconn aan Bloomberg. 

Het aanbod van onderdelen zal dit jaar wel krap blijven. Zo zijn chips die de stroom reguleren nog steeds schaars. Foxconn neemt zich daarom voor om een grote voorraad chips aan te leggen, om toekomstige schaarstes de baas te zijn. Het bedrijf geeft toe nog steeds bezorgd te zijn over de mogelijke impact van de Omicron-variant.

Foxconn verwacht dat de omzet van het bedrijf in het eerste kwartaal onveranderd zal blijven in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf verkoopt ongeveer 55 miljard dollar aan chips per jaar. Het technologiebedrijf werkt ook aan producten van Dell, Sony en Nintendo.

Recordomzet voor Apple ondanks tekort

In het jaarverslag dat vorige maand werd gepubliceerd stelt Apple dat de omzet die het haalt uit de verkoop van iPad’s is gedaald naar 7,2 miljard dollar. Dat is een daling van 14 procent. Desondanks draaide het bedrijf uit Cupertino in het vierde kwartaal een recordomzet van 124 miljard dollar, een stijging van 11 procent.

Ondanks de recordomzet is het Amerikaanse bedrijf flink wat geld misgelopen. In een interview met CNBC stelt Apple-CEO Tim Cook dat het om zo’n 6 miljard dollar gaat. Cook verwacht dat voor de aankomende jaren het bedrijf een stabiele jaarlijkse groei zal maken, maar dat de leveringsproblemen aanwezig zullen blijven.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20