Eerste teken aan de wand van implosie Russische economie? Federatieraad wil 15 miljard roebel bijdrukken

De Russische economie heeft de westerse sancties tot nog toe relatief ongeschaafd overleefd. Dat lijkt echter maar een kwestie van tijd: niet alleen komen er steeds meer en strengere sancties, ook de nu al gehandhaafde sancties zullen stilaan voelbaar worden in Rusland. Dat nu ook wordt nagedacht over het bijdrukken van vijftien miljard roebel is toch een veeg teken.

Bevriezen van middelen van Russische banken en oligarchen, een ban op import van steenkool, een importban op goud, het sluiten van het Europese luchtruim… De lijst van Europese en Amerikaanse sancties tegen Rusland is eindeloos.

Twee financiële meesters

Toch wist het land zijn economie enigszins recht te houden. Daarvoor moet de Russische dictator Vladimir Poetin enkele mensen bijzonder dankbaar zijn. Maksim Oresjkin, de minister van Economische ontwikkeling, die bedacht dat Europese gasafnemers hun bestelling voortaan in roebel moesten betalen (Rusland kan geen buitenlandse valuta gebruiken) en Elvira Nabioellina, het hoofd van de Russische Centrale Bank. Zij wist met hoge rentetarieven het Russische inflatiecijfer voor de invasie van Oekraïne laag te houden, wat de economie al verschillende malen door een crisis loodste.

Of dat ook deze keer lukt, is maar de vraag. De Federatieraad, het Hogerhuis van het Russische parlement waarin van elk van de 85 federale deelgebieden twee senatoren zetelen, wil nu 15 miljard roebel bijdrukken en in de Russische economie pompen. “Er moet geld gedrukt worden. Weet je hoeveel geld de Russische Federatie nodig heeft om de hele economie draaiende te houden?”, vertelde senator en begrotingsexpert Eduard Rossel geciteerd aan radiozender Moscow speaking.

Aanslag op financiële stabiliteit

Concreet stelt Rossel voor om jaarlijks vijf miljard bij te drukken, en dat voor de komende drie jaar. “Als we vijf miljard roebel in de economie injecteren, wordt het mogelijk om wegen en gebouwen te bouwen. We zijn nu geïsoleerd, en dat is het belangrijkste probleem voor de lokale economie”, citeert The Moscow Times de senator.

Russisch minister van Financiën, Anton Siluanov, is echter geen voorstander van het plan. Hij geeft aan dat de begroting werd uitgetekend met de “ongeziende druk van sancties” in het achterhoofd, en dat het daarom onmogelijk is om “een aanslag te plegen op de financiële stabiliteit”. Siluanov is van mening dat er keuzes moeten gemaakt waaraan geld wordt gegeven. Rusland begon dit jaar met een positieve begroting, maar die verdween al snel als sneeuw voor de zon: in juli alleen bedroeg het overheidstekort 892 miljoen roebels, ofwel zo’n 14 miljoen euro.

Lange termijn?

Een extra kapitaalinjectie moet de economie op korte termijn rechthouden. De vraag is maar of dit op langere termijn een goed plan is. Op langere termijn levert het bijdrukken van geld hoe dan ook verdere inflatiestijging op, en laat het net dat zijn dat Nabioellina wil vermijden. Aangezien het Westen niet van plan is de sancties tegen Rusland snel terug te schroeven, integendeel zelfs, lijkt extra roebels bijdrukken niet de beste oplossing.

Dat de Russische economie klappen krijgt, is vandaag des te meer duidelijk. Een analyse van Bloomberg toont aan dat het op één kwartaal tijd vier jaar terug in de tijd werd geslingerd: “De economie keert terug naar de grootte die het in 2018 had tijdens het tweede kwartaal”, vertelde Alexander Isakov, een econoom die zich specialiseert in de Russische economie. Door een goed eerste kwartaal bevindt Rusland zich nog niet in een recessie, al loert die nu wel om de hoek.

(jvdh)

Meer