Russische economie verliest vier jaar groei in één klap

De invasie van Oekraïne heeft de Russische economie op één kwartaal vier jaar terug in de tijd gekatapulteerd, volgens een analyse van Bloomberg. Een grootschalige recessie loert om de hoek.

De Russische economie is volgens analisten tijdens het tweede kwartaal met zo’n 4,7 procent ingekrompen. Hoewel het land zich nog niet in een recessie bevindt, aangezien het tijdens de eerste drie maanden van het jaar nog groeide, is de samentrekking significant: volgens berichtgeving van Bloomberg is maar liefst vier jaar aan groei op drie maanden tijd verdampt.

“De economie keert terug naar de grootte die het in 2018 had tijdens het tweede kwartaal”, meent Alexander Isakov, een econoom die zich specialiseert in de Russische economie. De analist voorspelt een langdurige recessie die tot in 2023 zal blijven aanhouden, voornamelijk door de verminderde export van energie en andere goederen naar Europa.

Ook de Russische centrale bank meent dat de inkrimping in de komende kwartalen zal toenemen. Het verwacht dat de economie pas tijdens de tweede helft van volgend jaar zal herstellen. “De economie zal in het beste geval rond midden 2023 haar dieptepunt bereiken”, zei Evgeny Suvorov, hoofdeconoom Rusland bij CentroCredit Bank.

Daling van 10 procent blijft uit

Hoewel de Russische economie een ferme klap heeft geïncasseerd, verwachtten analisten aanvankelijk dat de situatie nog erger zou zijn. Sommige experts hadden zelfs verwacht dat een daling van 10 procent mogelijk was. Door een reeks maatregelen die de Russische centrale bank nam om de schade te beperken, is zo’n rampscenario voorlopig vermeden en verwachten analisten een inkrimping van slechts 3,5 procent voor het gehele jaar 2022.

Dat deed de centrale bank door kapitaalbeperkingen door te voeren, alsook grote verhogingen van de rente. Nu de Russische economie iets of wat bedaard is, begint het die maatregelen terug af te bouwen. Er zouden onder andere tekenen zijn dat huishoudens terug meer vertrouwen krijgen in de economie, groen licht voor de centrale bank om de teugels wat los te laten.

Toch gelooft de bank nog altijd dat het bruto binnenlands product (bbp) van Rusland dit kwartaal met zo’n 7 procent zal afnemen. Voor de laatste drie maanden van het jaar zou zelfs een grotere daling worden voorspeld.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20