Ruim 200.000 Fransen bereid om bij de boeren gaan helpen

In Frankrijk hebben meer dan tweehonderdduizend kandidaten zich gemeld om de boeren overal in het land te helpen hun oogsten binnen te halen. Dat heeft Didier Guillaume, Frans minister van landbouw, bekend gemaakt.

De Franse overheid had zich tot de bevolking gericht om de landbouwsector bij te springen. De Franse landbouwsector wordt immers met een tekort aan personeel geconfronteerd.

Seizoensarbeid

Vele Franse landbouwers moeten bij de oogst van hun teelten beroep doen op seizoensarbeiders. Die moeten vaak in het buitenland worden gezocht. Door de uitbraak van het coronavirus is zijn grensoverschrijdende verplaatsingen echter grotendeels onmogelijk geworden. Daardoor dreigen de boeren – niet alleen in Frankrijk – onmogelijk tijdig te kunnen oogsten.

Op die manier dreigde een aanzienlijk verlies aan productie en inkomsten. Daarom had Didier Guillaume, Frans minister van landbouw, in samenwerking met de Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FNSEA),  een online platform opgezet waar de landbouwers hun vacatures konden plaatsen en geïnteresseerden konden reageren.

Volgens het persbureau Agence France Presse (AFP) hebben een vijfduizendtal Franse landbouwers gevraagd om op de aangeboden hulp beroep te kunnen doen. Kandidaat-medewerkers die geen plaats zouden kunnen krijgen, zouden volgens de minister kunnen worden ingeschakeld in de agro-industrie of de logistiek.

‘De hele keten van de voedingsindustrie moet intact blijven. Wanneer er één schakel wegvalt, valt er niets meer te eten,’ aldus Guillaume. ‘De landbouwers moeten dan ook de gelegenheid krijgen om hun werk te doen.’

De minister benadrukte daarbij dat het niet de bedoeling kan zijn om de kandidaat-medewerkers honderden kilometers naar de andere kant van het land te laten reizen om bij de oogst te helpen. Dergelijke verplaatsingen mogen volgens Guillaume niet verder dan tien kilometer reiken.

Geen tekorten

Guillaume beklemtoonde anderzijds nogmaals dat de bevolking in geen enkel geval voor een tekort aan voedingsproducten in de winkels moeten vrezen. Dat geldt volgens hem ook voor bloem, die in de winkelrekken soms op tekorten leken af te stevenen.

‘Net zoals eieren vormt bloem een cruciaal product voor de Franse bevolking die nu in eigen keuken aan de slag moet,’ aldus de minister. ‘Frankrijk importeert een gedeelte van zijn voorraden bloem uit Duitsland, maar dat is momenteel niet mogelijk. We mogen ook niet vergeten dat er in normale omstandigheden elke dag twintig miljoen Fransen op restaurant eten. Al die consumenten moeten nu echter thuis hun maaltijden nuttigen.’

De minister riep de Franse bevolking nog op verse en lokale producten, zoals groenten en zuivel, te kopen. Dat is volgens Guillaume een goede manier om de Franse landbouwsector en zijn werkgelegenheid te ondersteunen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20