Gezocht: Belgische fruitplukkers

De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB heeft al bijna 2.000 vacatures verzameld met de vermelding #COVID19. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) weten. Het gaat onder meer om fruittelers die arbeidskrachten zoeken voor de pluk van kersen en aardbeien.

Heel wat Vlamingen zijn tijdelijk werkloos door de coronacrisis. Tegelijkertijd zijn veel werkgevers op zoek naar extra werkkrachten. Vooral in de land- en tuinbouw en in de voeding is dat het geval. Het oogstseizoen staat voor de deur, maar buitenlandse seizoenarbeiders kunnen niet naar ons België afreizen. Sommige andere werkkrachten vallen uit door ziekte.

Fruittelers in Limburg en West-Vlaanderen zijn daarom dringend op zoek naar Belgische arbeidskrachten voor de pluk van kersen en aardbeien. Maar er is ook nood aan aspergestekers, paprika-planters en aan medewerkers voor de sortering en logistiek.

Code

De VDAB lanceerde op vraag van viceminister-president Hilde Crevits een oproep naar werkgevers in essentiële sectoren om hun vacatures bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst te melden met de speciale code #COVID19. Op 22 maart, drie dagen na de oproep, telde de VDAB 25 vacatures, nu zijn het er al 1.909.

Niet alleen de voedings- en landbouwsector zijn op zoek naar extra werkkrachten. Ook de vraag naar verpleegkundigen en logistieke medewerkers neemt toe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20