Goedkope robots gaan de landbouw overnemen en de zwaarste taken eerst

In de landbouw heeft robotica een cruciale drempel bereikt. Voor een aantal activiteiten zit technologie inmiddels op hetzelfde prijsniveau als de inzet van menselijke arbeidskrachten. Dat blijkt uit een rapport van consulent Lux Research.

De onderzoekers geven wel toe dat het kostenniveau van de robotica in de meeste activiteiten nog steeds te duur is om menselijke arbeid te vervangen, maar wel wordt volgens het rapport een beeld van de toekomst geschetst. Onder meer het wieden van sla zou inmiddels best aan robots worden toevertrouwd. “Naarmate de robots goedkoper worden, zullen steeds meer landbouwactiviteiten een verregaande automatisering kennen,” benadrukt Sara Olson, landbouw-analist bij Lux Research.

Arbeidsplaatsen

“Het wieden van sla is een traag en duur proces en is door pesticiden ook gevaarlijk.” Het Deense bedrijf Poulsen Engineering zegt echter een robot te hebben die mechanisch wieden mogelijk maakt. Dankzij beeldtechnologie kan de robot onder meer een onderscheid maken tussen de sla en het onkruid.
De robots zouden sneller werken dan de mens en vergen geen enkele meerkost. “Landbouw bleef honderden jaren een intuïtieve activiteit,” zegt Olson. “Dat tijdperk zal echter door de robots worden afgesloten. De automatisering zal de landbouw productiever en winstgevender maken.”
“In eerste instantie zullen de robots de bestaande banen productiever maken, maar uiteindelijk zullen er arbeidsplaatsen verloren gaan, aangezien de robots steeds meer werk voor hun rekening zullen nemen.”
“In eerste instantie richt de technologie op sectoren die zware lichamelijke inspanningen vereisen en tijdens piekperiodes een tekort aan arbeidskrachten kennen, maar steeds meer sectoren zullen worden ingepalmd.” (mah)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ijAfvd6S6-A]

Meer