Hoofd van Tesla Superchargers weigerde nog meer mensen te ontslaan, Elon Musk doekte dan maar de hele afdeling op

Na de massaontslagen bij autofabrikant Tesla begint stilaan duidelijk te worden wat zich binnenskamers heeft afgespeeld. Een van de meest genadeloze verhalen blijkt het lot van de Superchargers-afdeling te zijn. Die werd in z’n geheel opgedoekt.

In het nieuws: Elon Musk kende geen genade voor Tesla’s super-revolutionaire laadstationsdivisie.

  • Hoofdverantwoordelijke van de Superchargers, Rebecca Tinucci, had net 15 tot 20 procent van haar personeel ontslagen, toen ze positief naar een meeting vertrok. Het zou beter worden, meende ze. Toen Musk duidelijk liet blijken dat hij niet tevreden was met haar prestatie, verweerde Tinucci zich nog. Nog meer bezuinigingen zouden de fundamenten van het bedrijf ondermijnen, zo zou ze Musk hebben ingeprent, schrijft persagentschap Reuters.
  • Voor Musk was het genoeg: hij ontsloeg Tinucci en haar hele team van 500 mensen. De Superchargers, die meer dan 60 procent van de Amerikaanse snellaadpunten uitmaken, zijn essentieel voor de verkoop van Tesla’s elektrische voertuigen.
  • Eerder al werden leveranciers gevraagd om nieuwe bouwprojecten en materiaalaankopen stop te zetten, omdat er te weinig geld voorhanden was. “Ik begrijp dat deze veranderende periode uitdagend kan zijn, en dat geduld moeilijk is wanneer je verwacht betaald te worden”, schreef een manager in een brief naar de leveranciers.

Misplaatst optimisme over de Superchargers?

Om te volgen: Musk blijft erin geloven, maar erg realistisch lijkt dat niet te zijn.

  • Ondanks de ontslagen beloofde Musk op sociale media de uitbreiding van het netwerk voort te zetten. Hij verklaarde dat er 500 miljoen dollar uitgegeven zal worden om het Supercharger-netwerk alsnog uit te breiden met duizenden nieuwe laadpunten dit jaar.
  • Ondertussen is het Supercharger-project doorgeschoven naar Tesla’s energie-afdeling, die zich vooral bezighoudt met zonnepanelen en batterijopslag. Dat kreeg de opdracht om lopende projecten af te ronden, weet Reuters. Een verontruste aannemer getuigt dat die afdeling “totaal niet weet wat het doet”.

Uitgezoomd: Tesla’s massale ontslagen hebben grote gevolgen.

  • De ontslagen markeren een tumultueus jaar voor Tesla, waarin Musk verschillende belangrijke projecten heeft stilgelegd of vertraagd. Tesla boekte zijn eerste daling in autoverkopen sinds 2020 en schrapte plannen voor een betaalbare auto, de Model 2. Bovendien zijn veel leidinggevenden vertrokken te midden van diepe bedrijfsbrede ontslagen.
  • En de Superchargers-ontslagen zouden leiden tot een vermindering van 77 procent in de bouw van laadstations per maand in de VS. De relatie met nutsbedrijven en andere aannemers, opgebouwd door jarenlange investeringen, zal moeilijk te herstellen zijn, denken ex-werknemers.
  • Bovendien kondigden concurrenten zoals Ford, General Motors, Toyota en Hyundai aan dat ze hun auto’s compatibel zouden maken met de laadstekkers van Tesla, waardoor hun voertuigen toegang krijgen tot Superchargers. Ook zij kunnen daar nu moeilijker van profiteren, nu de uitrol van de laadpalen zal vertragen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.