Tesla stelt Superchargers ter beschikking aan alle elektrische wagens

Tesla, de bekende Amerikaanse producent van elektrische wagens, opent de Belgische snelladers, ook wel Superchargers genoemd, voor alle elektrische voertuigen. Op die manier krijgt ons land er ruim 140 laadpunten bij.

Eigenaars van elektrische wagens in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zweden, Oostenrijk en België kunnen voortaan hun voertuig ook opladen aan een laadpunt van Tesla. Tot nu toe waren die snelladers enkel beschikbaar voor bestuurders die een wagen van de Amerikaanse producent bezitten.

141 laadpunten van Tesla

Volgens De Tijd wordt Tesla daarmee de grootste uitbater van zeer krachtige laadpunten in ons land. Het Nederlandse Fastned en het Duitse Ionity hebben tot nu toe elk 44 snelle laadpunten. Vanaf vandaag zal het mogelijk zijn om bij negen van de veertien zogeheten Supercharge-stations van Tesla eender welke elektrische wagen op te laden. In totaal gaat het om 141 laadpunten, waarvan 58 laadpunten in Vlaanderen.

De laadstations van Tesla hebben de naam “Superchargers” niet gestolen. De laadpunten hebben een maximale laadsnelheid tot 350 kilowatt. Bij een reguliere laadpaal blijft die snelheid doorgaans beperkt tot maximaal 22 kilowatt. Wie geen Tesla bezit, moet wel iets meer moeten betalen om zijn wagen vol te laden. Een laadbeurt kost 69 of 70 eurocent per kilowattuur, afhankelijk van de locatie. Betalen kan via de app van Tesla. De laadprijs ligt in lijn met die van Fastned, waar je ook zo’n 69 eurocent per kilowattuur betaalt.

35.000 Vlaamse laadpunten tegen 2025

In een reactie aan de economische nieuwssite laat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) weten dat ze zeer tevreden is met de beslissing van Tesla. “Ik juich dit enorm toe omdat we zo nog meer het vertrouwen geven dat mensen nabij kunnen laden. Deze positieve beslissing van Tesla past perfect in mijn doelstelling om tegen 2025 35.000 laadpunten in Vlaanderen te hebben”, klinkt het.

De beslissing om de laadstations te openen voor alle elektrische wagens komt niet als een verrassing. Tesla-baas Elon Musk heeft in juli vorig jaar de belofte gemaakt dat hij dat zou doen “na verloop van tijd.”

Tesla had vorig jaar onder meer een proefproject met de laadpalen op poten gezet in Nederland. “Toegang tot een uitgebreid, eenvoudig bereikbaar en betrouwbaar netwerk van snelladers is van essentieel belang voor het op grote schaal versnellen van de transitie naar elektrisch rijden”, klonk het toen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20