Fastned opent eerste snellaadstations langs Vlaamse snelweg

Het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned heeft vandaag twee snellaadstations voor elektrische auto’s geopend langs de E19 tussen Antwerpen en Brussel. Eerder richtte Fastned al een snellaadstation bij de luchthaven van Oostende in.

De nieuwe laadstations zijn gelegen langs weerszijden van de E19, op de snelwegparkings in Peutie. Het gaat om de eerste twee locaties van de in totaal dertien waarvoor Fastned in 2019 een vergunning kreeg van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). 

Fastned maakt gebruik van zon- en windenergie voor haar snellaadstations. Automobilisten met elektrische wagens kunnen er volgens het bedrijf in een kwartier stroom voor een rijbereik tot 300 kilometer snelladen. Opladen bij Fastned kost 59 cent per kilowattuur zonder en 35 cent per kilowattuur met een abonnement. 

Project van Nederlandse, Vlaamse en Brusselse overheden

De snellaadstations van Fastned worden gesubsidieerd via het project BENEFIC. Dat is een samenwerking van de Nederlandse, Vlaamse en Brusselse overheden om de realisatie van infrastructuur voor milieuvriendelijke voer- en vaartuigen te versnellen met Europese middelen. “De samenwerking met AWV en BENEFIC is een goed voorbeeld van hoe de overheid kan helpen met de realisatie van laadinfrastructuur door locaties langs de snelweg beschikbaar te stellen”, zegt Fastned-CEO Michiel Langezaal. “We zijn heel blij dat we nu de eerste twee locaties langs de Vlaamse snelweg operationeel hebben.” 

Het plan van de Vlaamse regering is om – in lijn met de Europese doelstelling van één publieke laadpaal per tien elektrische wagens – tegen 2025 zowat 35.000 laadpalen te hebben in Vlaanderen. “Met de ontwikkeling van laadinfrastructuur langs onze autowegen stimuleren we de vergroening van het wegvervoer en geven we het vertrouwen aan de bestuurders van elektrische wagens om altijd nabij te kunnen ’tanken'”, zegt minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD). 

Frankrijk

Sinds zijn oprichting in 2012 heeft het bedrijf Fastned 145 snellaadstations gebouwd in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Daarnaast start het dit jaar met de bouw van de eerste snellaadstations langs belangrijke snelwegen in Frankrijk, waarvoor het vorig jaar een aanbesteding binnenhaalde. (Belga)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20