Resultaat binnen de minuut: Nederlandse coronatest in de maak

Spektrax, een bedrijfje van twee Nederlanders, hoopt binnen enkele maanden een test op de markt te hebben die binnen een minuut kan zien of u besmet bent met Covid-19.

Een staaltje van uw neusslijmvlies en een minuut van uw tijd, dat is wat de Nederlanders Eva Rennen en Johan Pieter Verwey nodig hebben om te weten of u besmet bent met het coronavirus.

Scanner

Het staaltje dat u afgeeft, verdwijnt in een scanner. Samen met wat lasertechnologie, bekijkt die of de vingerafdruk van Covid-19 er te zien is. De technologie wordt momenteel nog op punt gesteld en wordt ontwikkeld in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Nederland.

‘We testen blind, waarbij we niet weten of het corona is of niet. Wij noteren wat de scanner zegt en artsen kijken of het klopt’, zeggen Verwey en Rennen aan de kranten van DPG. Het belangrijkste is dat de betrouwbaarheid hoog genoeg ligt. ‘We willen toe naar 100 procent, maar tot nu toe ziet het er veelbelovend uit.’

Tienduizend chips

‘We kunnen nu enkele tienduizenden chips per maand maken’, klinkt het bij Spektrax. ‘We moeten groeien naar honderdduizenden’. De test bestaat uit twee delen, de scanner en de chips. De scanner is een eenmalige aankoop, de chips kunnen niet hergebruikt worden. De prijs van een sneltest is nog niet bekend.

In eerste instantie zou de test vooral door artsen moeten gebruikt worden. Met 1 toestel kunnen er tot 30 mensen per uur getest worden. Bijvoorbeeld alle passagiers op een vliegtuig, met een aantal mensen bij elkaar. De Nederlanders denken zelfs aan festivals.

‘Het zijn plekken waar je wel wilt weten of mensen het virus bij zich dragen en een risico voor besmetting zijn, maar waar je niet de kans hebt om een heel lab te starten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20