Franstalig onderonsje stuurt N-VA opnieuw wandelen

De noodregering komt er niet, dat laat PS-voorzitter Paul Magnette weten op de Franstalige zender RTL. Volgens Magnette is een noodregering ’tijdverlies’. Andermaal pakken de Franstalige socialisten iedereen in snelheid. Het relaas van het weekend, tot nu toe.

Zaterdagmiddag bood de N-VA-voorzitter op het VTM Nieuws nog eens ‘dik tegen zijn goesting’ de mogelijkheid aan om zelf premier van de noodregering te worden. Dat leidde tot heibel bij de andere partijen, N-VA, PS, MR, CD&V, Open VLD en SP.A, die betrokken waren bij de plannen voor een noodregering. PS reageerde prompt met tweet die stelde dat ‘het niet verstandig is om de kapitein te wisselen in tijden van storm’. Lees: premier Sophie Wilmès (MR) blijft in het zadel.

Dat was uiteraard ook een eis van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die schopte de laatste dagen hevig om zich heen toen bleek dat hij én zijn premier zou zien vertrekken én alle ministerposten moest opgeven. De vergadering liep zondagochtend om 2.00 uur dus spaak op het feit dat er nieuwe kabinetten samengesteld zouden worden, wat de Franstaligen als tijdverlies zagen. Bovendien werd PS geconfronteerd met weerstand vanuit de Brusselse afdeling, in het bijzonder fractieleider Ahmed Laaouej.

Slanke noodregering

Zondagmorgen verzamelden de sherpa’s van N-VA, PS, MR, CD&V, Open VLD en SP.A opnieuw, met goede moed, om een soort voorstel tot noodregeerakkoord op poten te zetten. In de namiddag zouden de voorzitters dan aansluiten om te onderhandelen over het definitieve programma én de samenstelling. Een slanke noodregering met 10 ministers – een voorstel van SP.A-voorzitter Conner Rousseau – was het doel.

Daarbij zou de verdeling als volgt zijn: vijf ministers per landsdeel. Twee voor N-VA, één voor CD&V, één voor SP.A, één voor Open VLD, drie voor PS en twee voor MR. Vooral de liberalen komen er dan, qua postjes, bekaaid van af. Het was ook de vraag of Open VLD daarin wou meestappen, want die zou enkel minister van Volksgezondheid Maggie De Block overhouden.

Opeens vertrekt PS-voorzitter Magnette, gedreven door de interne weerstand in de partij, naar de studio’s van de Franstalige zender RTL. Daar boorde hij het idee van de noodregering opnieuw de grond in, wegens tijdverlies in deze crisis. Wel bood hij de gedoogsteun van de socialisten en de groenen aan, goed voor 40 Kamerzetels. Ecolo-co-voorzitter Jean-Marc Nollet, ook aanwezig in de studio, bevestigde dat standpunt en beloofde zich ‘constructief in te zetten’ om de ontslagnemende regering te steunen.

Niemand op de hoogte

Opmerkelijk: noch SP.A, noch Open VLD was op de hoogte van die demarche. Wel uitstekend nieuws voor MR – de boodschap was doorgesproken met Bouchez – die nu hun rijkelijke hoeveelheid postjes mag behouden. Premier Sophie Wilmès, Europees Commissaris Didier Reynders, Europees President Charles Michel en niet te vergeten de vijf federale ministers van MR-signatuur. En meest opvallend: zelfs koninklijk opdrachthouder Patrick Dewael was niet op de hoogte van de televisieplannen van Magnette.

Overigens ook groot feest bij de groene partijen, in het bijzonder Ecolo, want Magnette heeft voor de zoveelste keer de paars-gele piste morsdood verklaard. Nu rest in principe enkel de Vivaldi-coalitie, waarbij Groen en Ecolo aan boord mogen. Maar daarmee komt de druk ook onmiddellijk opnieuw op de schouders van CD&V en SP.A te liggen. Stappen zij n mee in zo’n constellatie, waar ze in het verleden al tegen waren? Of komt het scenario met CDH en/of Défi terug bovendrijven? En hoe reageren de andere Vlaamse partijen daarop? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer