Politie Ottawa probeert orde te herstellen, meer dan 100 deelnemers vrijheidskonvooi opgepakt

De Canadese politie probeert in de hoofdstad Ottawa de orde te herstellen nadat betogers van het ‘vrijheidskonvooi’ er al drie weken de straten bezetten. Vrijdag begon de politie aan een grootschalige actie om alle betogers uit elkaar te drijven. Er zouden meer dan honderd betogers gearresteerd zijn.

Meer dan drie weken nadat het Canadese truckersprotest startte, is de politie van Ottawa aan een actie begonnen om de betoging een halt toe te roepen. Vrijdag trokken politietroepen maar de straten die bezet door het vrijheidskonvooi worden, waarop ze vervolgens betogers arresteerden en trucks wegtakelden.

Honderdtal betogers gearresteerd

Zo’n honderdtal betogers zou gearresteerd zijn, waaronder vier organisatoren van het konvooi. Een van die organisatoren – Pat King – filmde zijn arrestatie met een livestream op Facebook.

“We blijven druk zetten om de straten vrij te maken”, liet interim-politiecommissaris Steve Bell weten. “Dit zal tijd vergen, maar we zullen doorzetten om alles tot een veilig einde te brengen (…) We werken dag in dag uit totdat de bewoners en de gemeenschap hun stad terughebben.”

Op sommige beelden is te zien dat de confrontatie tussen politie en betogers er heftig aan toe ging. Zo zou de politie pepperspray ingezet hebben. Anderzijds zouden betogers volgens politiebronnen geprobeerd hebben de wapens van agenten te ontvreemden. Om de protesten uit elkaar te drijven chargeerden politieagenten te paard op de betogers. In een filmpje dat op het internet circuleert is te zien hoe enkele betogers daarbij vertrappeld werden door de paarden. Al ontkent de Canadese politie hiervan kennis te hebben.

Inspiratiebron

Het vrijheidskonvooi begon als een protest tegen de verplichte vaccinatie die van truckers werd vereist wanneer ze de grens tussen Canada en de VS moesten oversteken. De actie escaleerde echter snel in een protest tegen het algemene pandemiebeleid en tegen de regering-Trudeau. Al meer dan drie weken houden de betogers de binnenstad van Ottawa bezet. Ze zouden de stad pas verlaten als de mondmaskerplicht en vaccinatieplicht (die enkel geldt voor bepaalde beroepen) wegvallen.

Bewoners van de stad ondervinden hierdoor al weken overlast. Sommige delen van de stad zijn onbereikbaar geworden door het protest, en de truckers zorgen met hun claxons regelmatig voor geluidsoverlast. Om de protesten een halt toe te roepen, liet Trudeau de noodtoestand uitroepen. Hierdoor konden banken de rekeningen van vermoedelijke betogers bevriezen.

Het Canadese protest inspireerde critici over de hele wereld. In Nieuw-Zeeland trok een gelijkaardig konvooi richting de hoofdstad Wellington om er tegen het strikte overheidsbeleid te protesteren. Ook in Europa trok een konvooi richting Brussel vorige week, al bleek dat protest een stuk minder georganiseerd dan verwacht.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20