‘Vrijheidskonvooi’ trekt naar Brussel: hoe de politie de actievoerders mijlenver van de Europese wijk hoopt te houden

Brussel houdt de adem in voor de komst van de zogenaamde ‘vrijheidskonvooien’ uit vooral Frankrijk en Nederland. De demonstranten willen in een gezamenlijke autostoet op maandag hun ongenoegen uiten over het coronabeleid, dat volgens hen vanuit Europa aangestuurd wordt.

Het is onduidelijk welke dimensies de Europese actie gaat aannemen. Het Franse vrijheidskonvooi, dat geïnspireerd is door een protestbeweging in Canada, voerde zaterdag actie in Parijs. De politie heeft er een konvooi van circa 300 voertuigen tegengehouden, maar dat heeft niet belet dat individuele voertuigen tot de Champs-Élysées geraakten.

Ongenoegen over “politiek gedreven angstcultuur”

Er is een duidelijke rode draad in de getuigenissen van de deelnemers, gewone burgers die geen vertrouwen meer hebben in de politieke klasse:

  • Ze zijn tegen coronapaspoorten zoals het Covid Safe Ticket (CST) en tegen de verplichtingen rond het mondmasker, vooral als het om kinderen gaat, en andere coronaregels zoals testen en quarantaine.
  • De coronaregels installeren volgens hen een angstcultuur bij de bevolking en beperken de bewegingsvrijheid, zonder dat daar onderbouwde medische gronden voor zijn. “De coronaregels hebben niets meer met volksgezondheid, maar alles met politiek te maken”, is keer op keer te horen.
  • Over vaccinatie lijkt er minder eensgezindheid te zijn. Een aanzienlijke groep is tegen de vaccins. Maar er zijn ook deelnemers die zich wél lieten vaccineren, maar betogen tegen het CST, dat een aanfluiting zou zijn van de privacy.
  • Ook economische thema’s voeden het ongenoegen. In het Franse konvooi zijn de gilets jaunes, de ‘gele hesjes’, duidelijk zichtbaar. Die burgerbeweging ontstond enkele jaren geleden in Frankrijk uit onvrede over de hoge brandstofprijzen. Door de stijgende prijzen aan de pomp en de torenhoge inflatie in het algemeen, staat het thema koopkracht weer hoog op de agenda. Het leidde meteen tot een comeback van de gele hesjes, waarvan sommige zich aansluiten bij het Vrijheidskonvooi.

Brussels verbod op betogen met voertuigen

De vrijheidskonvooien uit verscheidene hoeken van Europa roepen via sociale media op om maandag te verzamelen in Brussel voor een gezamenlijke actie. Het is echter onduidelijk hoeveel van de Franse actievoerders Parijs als het eindpunt van hun betoging zagen en hoeveel er verder zullen rijden naar Brussel, mogelijk met Charleroi als tussenstop. De krant Le Parisien oppert het scenario waarbij de Franse colonne niet naar Brussel trekt, maar naar Straatsburg, een andere stad die symbool staat voor de EU.

Volgens de Belgische autoriteiten heeft het vrijheidskonvooi geen toelating om te betogen in het Brussels Gewest, omdat het simpelweg geen aanvraag deed. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, de Brusselse minister-President Rudi Vervoort en Brussels burgemeester Philippe Close hebben een gezamenlijk plan gemaakt om Canadese toestanden, zoals een blokkering van belangrijke verkeersaders in het Brussels Gewest, te vermijden.

Parking C

Daarbij speelt Parking C aan de Heizel een belangrijke rol:

  • Als eerste ontrader zal de Federale Politie gemotoriseerde voertuigen die komen betogen in België aan de grens controleren.
  • Mochten er toch een proteststoet met gemotoriseerde voertuigen Brussel bereiken, dan worden die voertuigen omgeleid naar Parking C, zo kondigden Vervoort en Close aan.
  • Gezien de boosheid van de actievoerders vooral tegen de Europese beleidsmakers gericht is, zou de Europese wijk – het Schumanplein en het nabijgelegen Jubelpark – de meest logische plaats zijn om te betogen. Maar Parking C ligt helemaal de andere kant van de stad.
  • Voor een protestactie is de desolate parking een onaantrekkelijke plaats: ver van symbolisch belangrijke gebouwen en ver van het stadscentrum en de tunnels van de Kleine Ring.
  • Parking C ligt wel vlak aan de Grote Ring rond Brussel. Het is dus wel best mogelijk dat de actie verkeershinder zal veroorzaken. De Brusselse politie roept alvast op om maandag de Grote Ring te vermijden.
Isopix

(uv)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20