Wat weten we over “vrijheidskonvooi”, dat in komende dagen in Parijs en Brussel zal aankomen?

Net als de beweging “Freedom Convoy” die al tien dagen probeert de Canadese hoofdstad Ottawa te blokkeren, zijn duizenden mensen van plan dit weekend naar Parijs en Brussel te trekken. Dit “vrijheidskonvooi” wil optreden om “de eerbiediging van de fundamentele rechten en vrijheden” te eisen, die volgens hen sinds het begin van de pandemie zijn geschonden.

Sinds eind januari hebben duizenden mensen – in vrachtwagens, auto’s of te voet – in Ottawa gedemonstreerd om de vrijheden terug te krijgen die zij verloren menen te hebben ten gevolge van de verschillende maatregelen die de afgelopen twee jaar zijn genomen om de coronapandemie te bestrijden. De beweging heeft zich intussen op andere plaatsen in de wereld verspreid, in het bijzonder in Nieuw-Zeeland.

Ook dichter bij ons is een soortgelijk initiatief al een paar dagen aan de gang. Een “vrijheidskonvooi” zal worden gevormd vanuit de vier hoeken van Frankrijk om Parijs en vervolgens Brussel te bereiken.

De mensen achter de beweging zijn vooral tegen de coronapas. In een op sociale netwerken gepubliceerde verklaring hebben zij hun ruimere eisen kenbaar gemaakt. Ze opperen dat ze het herstel willen van:

  • Hun vrijheid;
  • Hun fundamentele rechten;
  • Onvoorwaardelijke toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en cultuur;
  • Eerbiediging van de kernwaarden van de grondwet;

De organisatoren roepen ook op om een einde te maken aan de “opoffering van kinderen en jongeren”, die “dagelijks worden misbruikt”.

Start op woensdag

Ook al zijn er de afgelopen dagen in Frankrijk reeds enkele kleine bewegingen waargenomen, toch zou het vertrek theoretisch deze woensdagmorgen moeten plaatsvinden.

De eerste deelnemers zouden woensdag vanuit Nice, Perpignan en Bayonne vertrekken richting de hoofdstad. Donderdag zullen demonstranten uit Brest en Quimper aan hun tocht beginnen, gevolgd door die uit Straatsburg, Rijsel, Charleville-Mézières en Cherbourg op vrijdag.

Het is de bedoeling om vrijdagavond in Parijs aan te komen, “voor een avond van delen en gezelligheid met de solidariteit van de burgers”, zo staat in een aankondiging te lezen. De manifestatie zal in het weekend in de Franse hoofdstad worden voortgezet en maandag naar Brussel trekken. Groepen uit andere Europese hoofdsteden zouden zich daar nog aan kunnen toevoegen.

Kaart gedeeld door de beweging Convoy France

Wat kunnen we verwachten?

In tegenstelling tot de Canadese beweging wordt niet verwacht dat vrachtwagens in de meerderheid zullen zijn in de konvooien. De verschillende organisaties die vrachtwagenchauffeurs vertegenwoordigen, hebben in ieder geval aangekondigd dat zij niet rechtstreeks bij de demonstratie betrokken zijn. Het zijn dus vooral auto’s die de komende dagen naar Parijs zullen komen. Zij moeten het secundaire wegennetwerk gebruiken en tussen 50 en 80 km/u rijden, aldus Franceinfo.

De autoriteiten schatten in dat de beweging niet te groot zal worden, maar blijven waakzaam. “Vandaag hebben we geen informatie waaruit blijkt dat de organisatie aanzienlijke proporties zal aannemen”, verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op BFM TV. Maar “de maatregelen (die we nemen, red.) zijn belangrijk” om blokkades te voorkomen, voegde hij eraan toe.

De Franse politie zal het verloop van de operaties in de komende dagen volgen. Indien nodig “zal uiteraard een apparaat voor het opsporen van blokkades van de toegang tot het Île-de-France en de hoofdstad en een apparaat voor boetes worden ingesteld”.

In Brussel zegt de politie op de hoogte te zijn van de organisatie van een dergelijk evenement, maar er nog geen voor toestemming te hebben gegeven, aldus Le Soir.

(am/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20