Ottawa kondigt noodtoestand aan na aanhoudende protesten

Jim Watson, de burgemeester van de Canadese hoofdstad Ottawa, heeft zondag de noodtoestand aangekondigd vanwege aanhoudende demonstraties. Dat meldt de stad in een persbericht.

Duizenden demonstranten namen afgelopen weekend deel aan wat de politiechef van Ottawa, Peter Sloly, een “belegering” noemde. Volgens Sloly kan de politie de situatie moeilijk in de hand houden. Daarom overwoog hij vrijdag al om de Canadese strijdkrachten op te roepen.

Springkastelen en jacuzzi’s

Zondag ging de stad na de aanhoudende protesten tot een “state of emergency” over. “Het uitroepen van de noodtoestand weerspiegelt het ernstige gevaar en de bedreiging van de aanhoudende demonstraties voor de veiligheid en zekerheid van de inwoners en wijst op de noodzaak aan steun van andere jurisdicties en overheidsniveaus”, laat het stadsbestuur weten op zijn website.

De noodtoestand zou “de stad Ottawa in staat te stellen de continuïteit van essentiële diensten voor haar inwoners te beheren en maakt een flexibeler aanbestedingsprocedure, die kan helpen bij de aankoop van uitrusting die nodig is voor eerstelijnswerkers en hulpverleners, mogelijk.”

Burgemeester Watson zei zaterdag op de Canadese radiozender CFRA dat de demonstranten “aanhoudend claxonneren en vuurwerk afsteken. En ze brengen springkastelen en jacuzzi’s mee. Ze maken er een feest en een grap van. Dit is onaccepteerbaar gedrag.”

Al meer dan een week komen in Ottawa betogers van het “Freedom Convoy”, of Vredeskonvooi, samen om te protesteren tegen de Canadese coronamaatregelen. Alles begon met truckers die massaal het land doorkruisten en naar de hoofdstad trokken.

GoFundMe

De beweging had via het donatieplatform GoFundMe zo’n 10 miljoen Canadese dollar (6,9 miljoen euro) verzameld. Al dat geld werd geblokkeerd omdat er “aanwijzingen zijn dat de voorheen vreedzame demonstratie een bezetting is geworden, met politiemeldingen van geweld en andere onwettige activiteiten.”

“We zullen automatisch alle bedragen direct terugbetalen”, deelde GoFundMe zaterdag mee.

Vorig weekend, toen de protesten in Ottawa voor het eerst oplaaiden, verlieten de Canadese premier Justin Trudeau en zijn gezin hun woning in de stad. Ze deden dat naar verluidt omdat ze vreesden voor hun veiligheid.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20