Canadese premier Trudeau naar veilige locatie gebracht na protesten tegen coronamaatregelen

De Canadese premier Justin Trudeau en zijn gezin hebben hun woning in Ottawa verlaten wegens veiligheidsredenen nadat duizenden betogers de hoofdstad bereikten. Dat meldt het Canadese medium CBC.

Op z’n minst honderden truckers reden afgelopen week richting de hoofdstad Ottawa. Dit weekend zouden zo’n 50.000 betogers zijn samengekomen in de stad. De truckers en anderen betogen tegen de vaccinmandaten die de overheid heeft opgelegd voor hun beroep.

Vrijheidskonvooi

Uit vrees voor hun veiligheid zijn Trudeau en zijn gezin niet langer in hun huis, in de wijk New Edinburgh in Ottawa – ongeveer vier kilometer van het epicentrum van het protest lokale media zijn de premier en zijn gezin zondag uit hun huis weggeleid en naar een geheime locatie in de hoofdstad gebracht, waarbij de woede van de demonstranten grotendeels op Trudeau zou zijn gericht.

Het kabinet van de premier gaf media om veiligheidsredenen geen commentaar over de huidige verblijfplaats van Trudeau.

De vrachtwagenchauffeurs noemen zichzelf het “Freedom Convoy”, of Vrijheidskonvooi.

Het protest ontstond vorige week in het westen van Canada, zo’n 3.500 kilometer van de hoofdstad, waar tientallen vrachtwagenchauffeurs een konvooi organiseerden om van Vancouver naar Ottawa te rijden. Ze wilden er demonstreren tegen het vaccinatiemandaat voor vrachtwagenchauffeurs.

De premier had ze deze week afgedaan als “een marginale minderheid die onaanvaardbare meningen verspreidt”.

Elon Musk

“Ik wil dat het allemaal ophoudt – deze maatregelen zijn ongerechtvaardigd”, liet een demonstrant, de 31-jarige zakenman Philippe Castonguay, optekenen door persbureau AFP.

De man had zeven uur gereden vanuit het noorden van de provincie Quebec om zijn gevoelens kenbaar te maken. “De vaccinatie-eisen brengen ons in de richting van een nieuwe samenleving waar we nooit voor hebben gestemd”, zei hij.

De truckers kregen deze donderdag een steunbetuiging van Tesla-CEO Elon Musk. Hij tweette: “Canadese truckers heersen” (“Canadian truckers rule”).

Dat hoeft niet opvallend te zijn, want eerder vertelde Musk aan Time Magazine dat hij en zijn in aanmerking komende kinderen gevaccineerd zijn, maar dat door de staat opgelegde eisen om een vaccinatie te krijgen een “uitholling van de vrijheid” betekenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20