Hoe Canadese truckers het protest tegen Trudeaus pandemiebeleid voorttrekken

Een colonne van mogelijk duizenden Canadese truckers trok afgelopen week door het land richting hoofdstad Ottawa. De truckers protesteren tegen een vaccinatieplicht binnen hun sector, maar de protesten lijken steeds meer rond ongenoegen om het pandemiebeleid te draaien. Staat Ottawa een stevig weekend vol protest te wachten?

Freedom Convoy

In november kondigde de Canadese overheid een vaccinatieplicht aan voor de truckersector. Die verplichting houdt in dat vanaf 15 januari ongevaccineerde truckers hun goederen niet meer over de Canadese grenzen heen mogen vervoeren.

Binnen de sector reageerden de truckers enorm verontwaardigd op de vaccinatieplicht. Uit protest besloten enkele truckers de Freedom Convoy te lanceren. De vrachtwagenchauffeurs vertrokken zondag vanuit Vancouver en doorkruisen het hele land van west naar oost, om op zaterdag 29 januari in de hoofdstad Ottawa toe te komen.

Vonk slaat over

De vonk van de truckers sloeg de afgelopen week over op de rest van de Canadese bevolking. Overal waar de vrachtwagenchauffeurs passeren staan mensen hen op te wachte en ontvangen ze de truckers als helden. De focus van het protest is verschoven van ongenoegen over de vaccinatieplicht voor truckers, naar ongenoegen over het globale pandemiebeleid van de Canadese overheid en premier Trudeau.

Ook Tesla-CEO Elon Musk – die zelf zegt gevaccineerd te zijn – liet via Twitter weten dat hij het protest van de truckers steunt.

Maar de autoriteiten laten weten zich zorgen te maken over het groeiende negatieve sentiment bij de sympathisanten van de betoging. De politie van Ottawa laat in de Canadese krant The Globe and Mail weten dat ze zorgwekkende boodschappen hebben opgepikt op sociale media naar aanleiding van de protesten. Hoewel de organisatoren oproepen om de betoging in vrede te laten verlopen, duiken toch signalen op dat sommige betogers uit zouden zijn op geweld.

“We zijn ons gewaar van het ongepast en bedreigend taalgebruik dat rond dit evenement op sociale media circuleert”, tweette de politie van Ottawa. “We verwelkomen vredevolle betogers, maar er zullen gevolgen zijn voor iedereen die deelneemt aan criminele daden.”

De Canadese overheid liet weten het been stijf te houden, en niet van plan te zijn af te wijken van de vaccinatieplicht voor truckers. Ottawa zal zaterdag ongetwijfeld een enorme protestbeweging moeten slikken, met ernstige verkeershinder als gevolg van de protesterende truckers die de wegen blokkeren.

Truckers passeren langs een dorp in de provincie Ontario, aan de kant van de baan staan sympathisanten van het protest – foto: David Jackson/The Canadian Press/Isopix

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.